marketing expert

Μπορείς να είσαι “marketing expert” χωρίς να έχεις σπουδάσει ποτέ marketing. Ή μήπως όχι;

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Προ καιρού, δημοσιεύτηκε ένα άρθρο στο marketing week, το οποίο πυροδότησε ένα έντονο debate, που συνεχίζεται ακόμη, για το κατά πόσο οι marketers, και δη αυτοί που συστήνονται ως “ειδικοί”, χρειάζονται βασική εκπαίδευση στο αντικείμενο ή η εμπειρία και η οξυδέρκειά τους είναι αρκετά προσόντα για το ρόλο. Το πόσο διχασμένες είναι οι απαντήσεις, δίνει και μια καλή ένδειξη για το πόσο θολά -ή και ιδιοσυγκρασιακά- είναι τα όρια ανάμεσα στη σωστή και τη λάθος απάντηση.

Αν και δε με εκφράζουν όλα τα σημεία του άρθρου, η φράση “πρέπει πρώτα να μάθεις τους κανόνες, για να μπορέσεις να τους υπερβείς” με βρίσκει πολύ σύμφωνη. Γιατί ναι, δε πιστεύω ότι ένα ή περισσότερα πτυχία στο marketing κάνουν εξ ορισμού κάποιον καλό marketer, όμως είμαι αρκετά πεπεισμένη ότι αυτά μπορούν να δημιουργήσουν μια καλή βάση. Marketing σαφώς σημαίνει εμπορικό ένστικτο, σημαίνει δημιουργικότητα, σημαίνει αναλυτική αλλά και συνθετική σκέψη, καλή γραφή κλπ. Ταυτόχρονα όμως, marketing σημαίνει κατανόηση μοντέλων καταναλωτικής συμπεριφοράς, αξιοποίηση δυναμικής που πηγάζει από την κοινωνιολογία και την ψυχολογία, διαμόρφωση προτάσεων που ανταποκρίνονται στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων, στατιστική ανάλυση κλπ. Το πώς θα έχει φτάσει κανείς να αποκτήσει αυτές τις γνώσεις, δεν είναι ζήτημα ουσίας. Μπορεί να είναι μέσα από το Πανεπιστήμιο, από σεμινάρια, από προσωπική ενασχόληση- εδώ είναι που δε παίζει ρόλο, κατά τη γνώμη μου, η τυπική εκπαίδευση, το “χαρτί”. Όμως, όταν συναντάμε marketers που ασκούν το επάγγελμά τους χωρίς να έχουν ιδέα για τα παραπάνω και πώς λειτουργούν και που επικεντρώνονται στο να αναπαράγουν και να εφαρμόζουν καθιερωμένες τακτικές- χωρίς καλά καλά να γνωρίζουν πώς αυτές προκύπτουν και πώς επιδρούν στην καταναλωτική συμπεριφορά, κάπου εκεί ξεκινάει το πρόβλημα.

Κατά τη δική μου γνώμη, καλός είναι ο marketer που βλέπει έναν καταναλωτή να αφήνει ένα προϊόν που κρατάει στα χέρια του και να φεύγει από το κατάστημα και είναι σε θέση τεκμηριωμένα να σκεφτεί τουλάχιστον 3 λόγους που συνέβη αυτό, ώστε να το διορθώσει. Το αν θα φτάσει, ως επαγγελματίας, σε αυτό στο σημείο έχει πολύ μεγάλη σημασία. Το πώς, όμως, ελάχιστη.