10 σημάδια ότι έγινες κακός υπάλληλος

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Μετά τα 10 σημάδια ότι έγινες κακό αφεντικό, σειρά έχει η λίστα του κακού υπάλληλου. Και, σε μια εποχή που η ανεργία μας περιμένει όλους στη γωνία, δεν είναι κακή μια ματιά στον καθρέπτη, πού και πού. Οπότε, καθώς θα διαβάζεις τα σημάδια παρακάτω, κάνε έναν έλεγχο μήπως έγινες κάποιος που δε θες να είσαι..

    1. Η ομάδα των συνεργατών σου είναι κάτω του μετρίου και γι αυτό δε μπορείς να αποδώσεις. Αυτή η λογική του «εμένα που με βλέπεις αν δούλευα στη Google θα έσκιζα, αλλά ας όψεται» δε πείθει κανέναν πια. Αν είσαι καλός, αν κατέχεις το αντικείμενό σου, είσαι καλός παντού. Εννοείται ότι το περιβάλλον πρέπει να σε στηρίξει και να σε παρακινήσει, αλλά θυμάσαι τι λένε για τον καλό τον καπετάνιο,ε
    2. Είσαι βέβαιος ότι ξέρεις όσα χρειάζεσαι για τη δουλειά σου. Προσωπικά εκτιμώ και θαυμάζω τους ανθρώπους με αυτοπεποίθηση, αλλά το φλερτ με την αλαζονεία θέλει προσοχή. «Ξέρω όσα χρειάζομαι» σημαίνει ότι αντιμετωπίζω τους άλλους αφ’υψηλού, με τη βεβαιότητα ότι δεν έχουν να μου προσφέρουν τίποτα, αντιθέτως έχουν να πάρουν από μένα. Σημαίνει κλείνω τα μάτια και τ’ αυτιά μου στην εμπειρία και τη γνώμη τους και πορεύομαι στο δρόμο που φτιάχνω μόνος μου. Σκέψου το εξής: Αν ήσουν εσύ εργοδότης και είχες να επιλέξεις ανάμεσα στον τύπο που μόλις περιέγραψα και σ’ένα συνάδελφό του που ποτέ δε λέει όχι σε μια δεύτερη γνώμη, ποιον θα κρατούσες και ποιον θα έδιωχνες?
    3. Δεν έχεις χρόνο για διάβασμα. Στην πραγματικότητα, δε βρίσκεις χρόνο για διάβασμα. Ο χρόνος μας είναι πάντα αρκετός για ότι θεωρούμε σημαντικό, οπότε, ας είμαστε ειλικρινείς, δε το θεωρείς κι απαραίτητο να ενημερωθείς για τον κλάδο και το αντικείμενό σου. Συγγενεύει με το προηγούμενο το σημάδι αυτό, δε χρειάζεσαι να διαβάσεις, γιατί όσα πρέπει τα ξέρεις ήδη. Βέβαια, αν μέσα σ’ αυτά που ξέρεις είναι ότι ο κόσμος κι η αγορά κάθε μέρα είναι διαφορετικά από την προηγούμενη, τότε ίσως θα πρέπει να βάλεις τη βεβαιότητά σου σε δοκιμασία (νομίζω θα εκπλαγείς!)
    4. Βρίσκεις αμέσως λύση για όλα τα προβλήματα. Υπάρχει μια ωραία φράση που λέει ότι αν κρατάς σφυρί, όλα τα προβλήματα είναι καρφιά. Τις περισσότερες φορές, ασυναίσθητα, προσαρμόζουμε την κατανόησή μας για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε στις προσωπικές μας εμπειρίες, παραβλέποντας οτιδήποτε βγαίνει έξω από το πλαισιό μας. Αν πιάσεις τον εαυτό σου να λύνει πολλά προβλήματα, πολύ γρήγορα, κάνε μια παύση και δες μήπως η δημιουργικότητά σου θέλει λίγη τόνωση! (κλασσικό παράδειγμα οι πωλητές που προκειμένου να κρατήσουν έναν πελάτη προτείνουν μεγαλύτερη έκπτωση, ενώ στην πραγματικότητα το πρόβλημα και η λύση μπορεί να βρίσκονται εντελώς αλλού)
    5. Οι συνάδελφοί σου μιλάνε για σένα πίσω από την πλάτη σου. Μη παρηγοριέσαι με τη δικαιολογία ότι σε ζηλεύουν, ότι όσα δε φτάνει η αλεπού κλπ. Οι άνθρωποι που συναναστρεφόμαστε καθρεπτίζουν τη συμπεριφορά μας, κι αν είμαστε αρνητικοί με τους άλλους, έτσι θα ναι κι αυτοί μαζί μας. Δοκίμασε να ενδιαφερθείς για τους άλλους, να ακούσεις τι έχουν να σου πουν, να τους προσεγγίσεις με σεβασμό και θετική διάθεση και θα δεις πόσο εύκολα θα σωπάσουν οι ψίθυροι.
    6. Η διεύθυνση σου βάζει άπιαστους στόχους: Βασικά, ότι και να πω εγώ, αν σου βάζουν στόχους και δε τους πιάνεις, η διεύθυνση σε θεωρεί ήδη κακό υπάλληλο.Είναι πραγματικά πιθανό οι προσδοκίες τους να μην είναι ρεαλιστικές και να μη ξέρουν καν πώς μπαίνουν οι στόχοι, αλλά το γεγονός παραμένει, ότι στα μάτια τους εσύ αποτυγχάνεις. Δράσε πριν να είναι αργα: συζήτησε με τους συναδέλφους σου και μάθε αν είσαι μόνο εσύ που δυσκολεύεσαι ή η κατάσταση είναι γενική. Αν έστω και ένας καταφέρνει τα αποτελέσματα που ζητά η διεύθυνση, ψάξε να βρεις τρόπο να βελτιωθείς, επειγόντως. Μη χάσεις λεπτό με τη σκέψη ότι ο στόχος του άλλου είναι εφικτός, ο πελάτης Τάδε φταίει που σε καθυστερεί κλπ, πήγαινε απευθείας στη λύση. Στην περίπτωση που η κατάσταση είναι γενική, μη περιμένεις τις εξελίξεις, προκάλεσε τες: μίλησε με τον προϊστάμενό σου και εξήγησε ότι τα δεδομένα αποδεικνύουν το πρόβλημα στη στοχοθέτηση και ότι θέλεις να βρείτε μια λύση, γιατί προς παρόν όλοι βγαίνουν χαμένοι.
    7. Ο προϊστάμενός σου σε αποφεύγει ή όποτε σου μιλάει έχει μούτρα: Για να είμαι σωστή και δίκαιη ξεκινώ λέγοντας ότι ο προϊστάμενος που έχει αυτή τη συμπεριφορά δε είναι και το πρότυπο του σωστού manager. Από κει και πέρα όμως, είναι προφανές το μήνυμα που σου στέλνει, οπότε λάβε το. Μπορεί να έχεις απόλυτο δίκιο όταν σκέφτεσαι ότι σου φέρεται έτσι γιατί απειλείται από εσένα και τις γνώσεις σου, ή γιατί δε καταλαβαίνει πόσο προχωρημένη σκέψη έχεις ή, ή, ή… Τι σημασία έχει? Όταν ένας εργαζόμενος δεν έχει μπορέσει να αποδώσει με τρόπο που κάνει τον προϊστάμενό του χαρούμενο, ο εργαζόμενος αυτός είναι στα πρόθυρα σοβαρού προβλήματος…
    8. Διάβασες το άρθρο και τώρα ξέρεις ότι οι συνάδελφοί σου είναι πραγματικά κακοί υπάλληλοι. Όπως νομίζεις, εσύ. Απλώς να σου θυμίσω ότι τη κριτική ουδείς απέφυγε. Επέλεξε αν θα την κάνεις εσύ στον εαυτό σου, ή θα αφήσεις τους άλλους…