χαρισματικοί άνθρωποι

Τα 14 χαρακτηριστικά των χαρισματικών ανθρώπων (και managers)

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Προφανώς τα social media μας βοηθούν να φτιάξουμε την εικόνα μας και να προβάλλουμε περισσότερο τα δυνατά μας σημεία (συχνά να τα επινοήσουμε), αλλά αν κάποιος έχει μελετώντας τη συμπεριφορά των χαρισματικών ανθρώπων, καταλήγουμε ότι μερικά χαρακτηριστικά συνθέτουν προσωπικότητες που καταφέρνουν να ξεχωρίσουν με ή χωρίς το LinkedIn.

Ο Napoleon Hill,  ο συγγραφέας του βιβλίου “Think and Grow Rich” , που έγινε παγκόσμιο best seller κι έγραψε ιστορία, κατέγραψε τα χαρακτηριστικά και τις συνήθειες των χαρισματικών ανθρώπων και αυτών που καταφέρνουν να είναι αγαπητοί- περισσότερο από άλλους. Καταγράψαμε, λοιπόν, τις 14 συνήθειες των ανθρώπων που μαγνητίζουν, γοητεύουν και κερδίζουν τις εντυπώσεις, τα στοιχεία της «Προσωπικότητας του ενός εκατομμυρίου» όπως τη χαρακτήριζε ο Hill.

1.    Έχουν θετική στάση απέναντι στα πάντα και το δείχνουν.

Το να υποκύψουμε στον κυνισμό είναι συνήθως εύκολο, όμως είναι κάποιοι που καταφέρνουν/ επιλέγουν να είναι θετικοί και συστηματικά προετοιμάζουν τους εαυτούς τους για την επιτυχία και έχουν καλύτερη φήμη.

2.    Φροντίζουν να μιλάνε προσεκτικά, συγκροτημένα και με φιλικό τόνο.

Ένα χαρακτηριστικό των χαρισματικών ανθρώπων είναι το ταλέντο τους στην επικοινωνία: προσέχουν το ύφος και τον τόνο τους, μιλάνε ήρεμα και με αυτοπεποίθηση και αυτά κάνουν τη φωνή τους ευχάριστη.

3.    Δίνουν όλη την προσοχή τους σε αυτόν που τους μιλάει

Ο περισσότερος κόσμος μιλάει αλλά δεν ακούει- γιατί βλέπουν κάθε συνομιλία σα μια ευκαιρία να τροφοδοτήσουν το εγώ τους. Όμως δεν είναι αυτός ο τρόπος για να κερδίσουν τις εντυπώσεις, ή να κάνουν φίλους.

4.    Διατηρούν την ψυχραιμία τους σε όλες τις περιστάσεις

Μια υπερβολική αντίδραση σε κάτι, είτε θετική είτε αρνητική, είναι πολύ πιθανό να δώσει τελικά κακή εντύπωση. Ειδικά για την περίπτωση των αρνητικών, θυμωμένων αντιδράσεων, Στην τελευταία περίπτωση, λέει ο Hill, «να θυμάστε ότι η σιωπή μπορεί να είναι πολύ πιο αποτελεσματική από τα θυμωμένα λόγια σας».

5.    Είναι υπομονετικοί

«Να θυμάστε ότι το να επιλέγετε προσεκτικά τη στιγμή που θα μιλήσετε και που θα πράξετε,  μπορεί να σας δώσει μεγάλο πλεονέκτημα απέναντι σε άλλους ανθρώπους, που είναι ανυπόμονοι», γράφει ο Hill.

6.    Είναι δεκτικοί και ανοιχτόμυαλοι

Οι άνθρωποι που είναι εξ’ ορισμού αρνητικοί απέναντι στις νέες ιδέες και επιλέγουν να ασχολούνται μόνο με αυτούς που συμφωνούν μαζί τους, καταλήγουν τελικά να σαμποτάρουν την προσωπική τους ανάπτυξη και τη σταδιοδρομία τους.

7.    Όταν συζητάνε, χαμογελούν

Ο Hill λέει ότι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του πρόεδρου Φραγκλίνου Ρούζβελτ ήταν το «χαμόγελο των εκατομμυρίων δολαρίων» του, το οποίο έκανε τους άλλους να νιώθουν ασφαλείς και να ρίχνουν τις άμυνές τους όταν μιλούσαν μαζί του.

8.    Ξέρουν ότι δεν πρέπει να εκφράζουν όλες τις σκέψεις τους.

Ένα ακόμη στοιχείο που χαρακτηρίζει του χαρισματικούς ανθρώπους, είναι ότι καταφέρνουν και συγκρατούνται, προκειμένου να μη προσβάλλουν, για κανένα λόγο τους συνομιλητές τους- ακόμη κι αν έχουν δίκιο να το κάνουν.

9.    Δεν αναβάλλουν

Πίσω από την αναβλητικότητα κρύβεται ο φόβος και η ανασφάλεια, λέει ο Hill. Όταν καθυστερούμε να κάνουμε κάτι είναι γιατί δεν είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε και τελικά, οδηγούμαστε στο να γίνουμε αναποτελεσματικοί.

10. Κάνουν μια καλή πράξη την ημέρα, κάθε μέρα

Και ως καλή πράξη, εννοούμε οτιδήποτε βοηθά ή ευνοεί τους άλλους και γίνεται χωρίς να περιμένουμε αντάλλαγμα.

11. «Κάποιες φορές κερδίζουν. Κάποιες φορές μαθαίνουν»

Αυτή είναι η στάση των χαρισματικών απέναντι στα λάθη: ότι είναι ευκαιρίες για να γίνουν καλύτεροι και μαθήματα τα οποία αντιμετωπίζουν με ευγνωμοσύνη- όχι με αυστηρότητα και σκληρή αυτοκριτική.

12. Συμπεριφέρονται στον καθένα σα να είναι ο σημαντικότερος άνθρωπος στον κόσμο

Ακούνε, σέβονται, δε διακόπτουν, είναι προσηλωμένοι και συγκεντρωμένοι, αντιμετωπίζουν κάθε συνομιλία ως μια ευκαιρία να μάθουν από αυτόν που έχουν απέναντί τους.

13. Επαινούν και επιβραβεύουν, χωρίς να γίνονται κόλακες

«Επαινείτε τα καλά χαρακτηριστικά των άλλων, αλλά μην το κάνετε εκεί πού δεν άξιζε», λέει ο Hill.

14. Ζητάνε feedback για τη συμπεριφορά τους από τους ανθρώπους που εμπιστεύονται.

Οι χαρισματικοί και επιτυχημένοι άνθρωποι καταφέρνουν να κερδίσουν την πραγματική συμπάθεια γιατί τους ενδιαφέρει πραγματικά να συμπεριφέρονται σωστά. Γι αυτό και ζητάνε τακτικά από τους ανθρώπους που εμπιστεύονται να επισημάνουν λάθη που ενδεχομένως έκαναν και επικεντρώνονται να τα διορθώσουν, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να αναπτύσσονται.

Βασισμένο στο άρθρο του  www.businessinsider.com– Πρώτη δημοσίευση στο blog της Mind The Gap