Όσο και να προσπαθείς να το αποφύγεις, αν δουλεύεις με το Facebook ή το Instagram, το Business Manager θα εμφανίζεται μπροστά σου. Είναι ένα εργαλείο περίπλοκο, με πολλές (πάρα πολλές) δυνατότητες, αλλά μια διαφορετική λογική την οποία πρέπει να κατανοήσεις για να βγάλεις άκρη.
Ποια είναι η λογική του business manager?
Σκέψου το business manager ως ένα agency, που αναλαμβάνει πελάτες (τις σελίδες δηλαδή). Κάθε σελίδα πρέπει να προστεθεί σε έναν λογαριασμό στο “agency” και στη συνέχεια να ανατεθεί σε άτομα που θα τη χειρίζονται.
Γι αυτό, ανεξάρτητα αν η σελίδα είναι δική σου, θα πρέπει να την προσθέσεις ξανά στο business manager και αμέσως μετά να προσθέσεις και τον εαυτό σου ως διαχειριστή. Προφανώς, κάτι θα σου φανεί περίεργο εδώ, ειδικά εφόσον η σελίδα σου ανήκει ήδη. Σκέψου, λοιπόν, ότι το Business Manager δεν το γνωρίζει αυτό και εσύ πρέπει, ορίζοντας άτομα που έχουν πρόσβαση, να το εξηγήσεις!
Ήρθε η εξής ερώτηση, στο Instagram μας:
Ποιες ειναι οι διαφορές ανάμεσα σε εκστρατεία, διαφημιστικό σύνολο, διαφήμιση;
Σκέψου ότι η έννοια “διαφήμιση” στο business manager έχει 3 επίπεδα- όπως στην αρχιτεκτονική μπορεί να έχουμε το κτήριο , τα διαμερίσματα και τα δωμάτια.
Το πρώτο επίπεδο, η εκστρατεία είναι το γενικό: τι θέλεις να πετύχεις; Θέλεις να φέρεις κίνηση στο website σου ή περισσότερα downloads στο app σου; Η απάντηση εδώ αφορά το ΤΙ όχι το πώς.
Το δεύτερο επίπεδο, το διαφημιστικό σύνολο, είναι το αντίστοιχο των διαμερισμάτων: κάθε κτήριο μπορεί να έχει ένα ή πολλά και διαφορετικά. Στο διαφημιστικό σύνολο φτιάχνεις ομάδες που θέλεις να στοχεύσεις, ώστε να είσαι όσο περισσότερο to the point γίνεται. Εδώ θα έρθεις να πεις πχ, ότι το πρώτο σύνολο θα αφορά αποκλειστικά νέο ακροατήριο, ενώ το δεύτερο υφιστάμενους πελάτες. Γιατί❓❔❓ Γιατί μιλάμε διαφορετικά σε καθέναν από αυτούς, για να τους πείσουμε να δράσουν.
Και, αυτό μας φέρνει στο τρίτο επίπεδο, εντός του διαμερίσματος που είναι τα δωμάτια. Κάθε διαφημιστικό σύνολο μπορεί να έχει μια λη περισσότερες διαφημίσεις (αυτό που τελικά εμφανίζεται στους χρήστες). Είναι καλό να κάνουμε δοκιμές σε διαφορετικά μέσα (φωτογραφίες, videos κλπ) και διαφορετικά κείμενα για να δούμε αντιδράσεις.
Όμως, μέχρι να επανέλθουμε στο θέμα, κράτα το εξής: οι διαφημίσεις που φτιάχνεις θα πρέπει να ανταποκρίνονται στα χαρακτηριστικά του κάθε συνόλου που έχεις ορίσει. Αυτό είναι το σκεπτικό πίσω από αυτή τη δομή, ότι θα σχεδιάζουμε έχοντας συγκεκριμένο ακροατήριο στο μυαλό.
Φυσικά και μπορείς να φτιάξεις σε μια εκστρατεία, ένα διαφημιστικό σύνολο και μια διαφήμιση. Ακριβώς όπως μπορείς σε ένα οικόπεδο 10.000 τμ να χτίσεις μια γκαρσονιέρα!