5+1 μύθοι για το Digital Marketing

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Τα hot και τα not στον κόσμο των social media. Πότε αξίζει να πληρώσεις για ένα sponsored post; Σε τι χρειάζονται τα hashtags και τα emojis; Ακολουθούν απαντήσεις, αλήθειες και μύθοι σχετικά με το digital marketing…

  1. Το Facebook έχει πεθάνει, μόνο το Instagram δουλεύει πια.

Το Facebook έχει περισσότερο πληθυσμό από την Κίνα και το Instagram ούτε τον μισό, αν θες να πούμε τα πράγματα με τα νούμερά τους. Αλλά και πέρα από αυτό, ειδικά αν έχεις επιχείρηση που απευθύνεται (και) σε ηλικίες άνω των 30, δύσκολα μπορείς να αγνοήσεις το Facebook.

Ένα από τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα του Instagram, σε ότι αφορά το marketing επιχειρήσεων είναι ότι μας επιτρέπει να βάλουμε ένα μόνο link, στο bio. Άρα, όταν εσύ θέλεις να προωθήσεις ένα event ή να στείλεις κόσμο σε κάποια ιστοσελίδα (δική σου ή άλλου) το Facebook είναι μονόδρομος. Σημείωση: Στη συζήτηση αυτή η απάντηση δεν είναι “το ένα ή το άλλο”, είναι και τα δύο!

  1. Μόνο αν πληρώσεις βλέπεις αποτέλεσμα

Μεγάλη πλάνη και επικίνδυνη, αν σκεφτεί κανείς τον λόγο για τον οποίο μια επιχείρηση θα ασχοληθεί με τα social media, εξαρχής. Ο σκοπός είναι να δημιουργήσουμε μια σχέση με ένα ακροατήριο που μπορεί να μετατραπεί σε πελάτες, καθώς αυτοί συμφωνούν με όσα δημοσιεύουμε. Αν καταφέρουμε να πάρουμε like μόνο μέσα από χορηγούμενες, αυτό που ουσιαστικά παραδεχόμαστε είναι ότι το περιεχόμενό μας δεν είναι καλό και άρα πρέπει να πληρώσουμε για να μας προσέξουν.

Πριν πέσουν να με φάνε οι συνάδελφοι, ας πω το εξής: φυσικά και οι διαφημίσεις έχουν αποτέλεσμα, ειδικά όταν προσαρμόζουμε το μήνυμά μας στα διαφορετικά target groups. Όμως, αυτή είναι μια άλλη τακτική, διαφορετική από το περιεχόμενο. Και πάλι καλά, γιατί αυτό ακριβώς έχει επιτρέψει σε μικρά, τοπικά brands να πάνε καλύτερα από μεγάλες επιχειρήσεις στο παιχνίδι των social: ότι μια αδιάφορη ανάρτηση παραμένει αδιάφορη, όσο μεγάλη κι αν είναι η εταιρεία που την έχει κάνει.

  1. Όσο πιο μεγάλο το κοινό των διαφημίσεων τόσο καλύτερα.

Όχι. Όλη η επιτυχία των social media έγκειται στην εξαιρετική στόχευση που μας προσφέρουν. Κυριολεκτικά, μπορείς να εντοπίσεις γυναίκες στην περιοχή σου που μόλις χώρισαν και να τους δείξεις μια διαφήμιση ειδικά γι’ αυτές (τώρα που περνάνε φάση αλλαγής). Μπορείς φυσικά να τρέξεις μια γενική διαφήμιση, που θα τη δουν γενικά γυναίκες και από άλλες περιοχές, γιατί ποτέ δε ξέρεις αν θα βρεθούν στο δρόμο σου. Πριν πάρεις την απόφαση σου, έχε υπόψη σου το εξής: Όταν στοχεύεις παντού, στην πραγματικότητα δε στοχεύεις πουθενά.

  1. Είναι οκ να ποστάρεις στο Facebook απευθείας από το Instagram

Είναι βολικό, σίγουρα, αλλά, όχι, δεν είναι σωστό, για διάφορους λόγους: καταρχάς είναι δύο διαφορετικά μέσα, με διαφορετικούς κανόνες. Το ένα θέλει hashtags, το άλλο καθόλου. Το ένα δε δέχεται links, το άλλο δέχεται όσα θέλεις. Έχουν διαφορετική φιλοσοφία και, απευθύνονται και σε διαφορετικό κόσμο. Αν τα παραβλέψεις όλα αυτά και πας με ένα ποστ για… δυο τρυγόνια, οι πιθανότητες είναι ότι δε θα πετύχεις κανένα.

  1. Τα emojis είναι αντιεπαγγελματικά.

Η επιστροφή των ιερογλυφικών, θα πει κανείς και θα έχει και δίκιο. Απλά, όπως έχουμε πει και σε άλλα άρθρα εδώ, το digital marketing μας αναγκάζει να προσαρμόσουμε το ύφος μας στα μέτρα και σταθμά του κάθε μέσου. Δηλαδή, εφόσον ο κόσμος χρησιμοποιεί emojis, τα χρησιμοποιούμε κι εμείς. Εφόσον ο κόσμος κυριολεκτικά βαριέται να διαβάσει μεγάλες αναρτήσεις, εμείς χρησιμοποιούμε τα χρωματιστά εικονίδια για να τις κάνουμε πιο εύκολες στο μάτι.

Bonus: ένας ακόμη μύθος αφορά τα hashtags και πόσο χρήσιμα ή ενοχλητικά είναι. Η αλήθεια είναι ότι στο Instagram marketing παίζουν καθοριστικό ρόλο γιατί είναι ο τρόπος να εξηγήσουμε στον αλγόριθμο σε τι αφορά η ανάρτησή μας. Όμως, τα είπαμε αναλυτικά σε προηγούμενο άρθρο οπότε ξέρεις που θα βρεις περισσότερα!

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο myextension.gr