HAIR PSYCHOLOGY: Το αύριο δεν είναι αντρικό, ούτε γυναικείο: Είναι ουδέτερο!

Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Πώς οι θεμελιώδεις κοινωνικές αλλαγές επηρεάζουν την κοινωνική συμπεριφορά αλλά και την τιμολογιακή πολιτική του κομμωτηρίου.

Ζούμε σε μια εποχή μεγάλων αλλαγών. Είτε συμφωνούμε με αυτές είτε όχι, τουλάχιστον πρέπει να παραδεχτούμε ότι όλη αυτή η προετοιμασία των προηγούμενων δεκαετιών ήρθε σήμερα κι απέδωσε:  τα ταμπού σπάνε, οι αλήθειες κρύβονται πιο δύσκολα, οι αποστάσεις μειώνονται, η συμπεριληπτικότητα γίνεται απαίτηση.

Το χιούμορ του παρελθόντος- σεξιστικό, ρατσιστικό, υποτιμητικό προς τους αδύναμους- μπήκε, επιτέλους στην άκρη και η γλώσσα σιγά σιγά αλλάζει για να αντικατοπτρίσει αυτή την αναδιάταξη της κουλτούρας μας. Πριν λίγες μέρες η Air Malta ανακοίνωσε ότι δεν θα προσφωνεί τους επιβάτες «Ladies and Gentlemen» γιατί αυτό έχει πια «παλιώσει» και αναγνωρίζει ότι όλο και περισσότεροι δεν προσδιορίζουν το φύλο τους μέσα σε αυτό το δίπολο. Και αυτοί που δυσανασχετούν με αυτό, αντί να προσπαθήσουν να «καβαλήσουν το κύμα» της αλλαγής, θα είναι οι μόνοι χαμένοι. Αυτό που η Air Malta έκανε σήμερα θα είναι η νόρμα για όλες τις αεροπορικές σε δυο τρία χρόνια. Τόσο γρήγορα τρέχει το αύριο.

Η νέα γενιά, τα παιδιά που σήμερα είναι κοντά στα 20, χαρακτηρίζεται από αυτή την κοινωνική ευαισθησία και από έναν νέου τύπου ακτιβισμό, προς ο,τιδήποτε αρνείται να αλλάξει. Προφανώς και δεν έχουν πάντα δίκιο στις αντιρρήσεις τους και γι αυτό η «woke culture», η κουλτούρα των αφυπνισμένων ας πούμε, δεν έχει πάντα θετικό πρόσημο. Πέρα από μερικές υπερβολές και γενικεύσεις πάντως, η ερώτηση που μας αφορά όλους είναι: μήπως είμαστε κολλημένοι πίσω;

Πάρε για παράδειγμα τον κλάδο της μόδας. Το ανδρόγυνο look είναι hot εδώ και χρόνια τώρα, ενδεχομένως γιατί οι σχεδιαστές (και τα τμήματα marketing) είχαν ήδη αφουγκραστεί την αλλαγή που πλησίαζε. Μεγάλες φίρμες βγάζουν «gender neutral» ρούχα και πρόσφατα κυκλοφόρησαν και gender neutral αρώματα. Σημειωτέο ότι “gender neutral” και “unisex” είναι δύο διαφορετικές έννοιες: gender neutral σημαίνει ότι το ρούχο (ή το κούρεμα) δεν απευθύνεται σε ένα από τα δύο φύλα, είναι πραγματικά ουδέτερο, δεν έχει πρόσημο. Από την άλλη, unisex είναι αυτό που, ενόσω αντρικό μπορεί να φορεθεί κι από γυναίκες και το αντίθετο. Μάλιστα στο εξωτερικό, που οι έννοιες κινούνται σε πολύ λεπτές γραμμές, η λέξη “unisex” όχι μόνο θεωρείται ξεπερασμένη αλλά και αρνητική, γιατί περιέχει το “sex” που ταυτίζει το «φύλο» με τη σεξουαλική προτίμηση.

Για να μην μπούμε πολύ βαθιά στην κοινωνιολογία και χάσουμε μετά την έξοδο, το πρώτο κρατούμενο ήδη είναι ότι αν στην επιγραφή σου γράφεις «αντρικό- γυναικείο- unisex» ίσως πρέπει να σκεφτείς να αφαιρέσεις μια λέξη. Αυτοί που ξέρουν καλύτερα προβλέπουν ότι σε μερικά χρόνια θα (πρέπει να) χαθεί εντελώς ο διαχωρισμός αντρικού- γυναικείου, ως αναγκαία προσαρμογή στο new age.

Πριν φτάσουμε εκεί όμως, έρχεται το μεγάλο θέμα της τιμολόγησης, εδώ και τώρα. Στα κομμωτήρια συνήθως βλέπεις τον τιμοκατάλογο για το αντρικό κούρεμα και διαφορετικό για το γυναικείο. Το οποίο, στο πλαίσιο των δεδομένων που ίσχυαν μέχρι πρόσφατα, ήταν λογικός και απαραίτητος. Δεν περίμενες να έρθουν αγόρια να σου ζητήσουν ανταύγειες ή κορίτσια να ξυρίσουν το κεφάλι τους, ας πούμε. Τώρα όμως, που αφενός οι υπηρεσίες απευθύνονται σε όλους κι αφετέρου δεν ισχύει ότι «οι γυναίκες έχουν πιο μακριά μαλλιά, θέλουν περισσότερο κόπο» τι γίνεται με τις τιμές;

Στις ΗΠΑ και στην Αγγλία έχουν ήδη καθιερωθεί οι «gender neutral» τιμές. Μετά από πολλές και έντονες συζητήσεις κατέληξαν οι κομμωτές ότι θα χρεώνουν τις υπηρεσίες με παραμέτρους διαφορετικές από το φύλο, επομένως τέλος στο αντρικό- γυναικείο κούρεμα. Η πιο διαδεδομένη λογική λέει ότι η τιμή προκύπτει:

  • Από το μήκος των μαλλιών και
  • Από το πόσο χρεώνει ο κάθε κομμωτής την ώρα του.

Τι λείπει από την πράξη; Το φύλο. Τα μαλλιά δεν έχουν φύλο, λένε, κι αν κρίνουμε απ’ ότι και στα Ελληνικά το μαλλί/ τα μαλλιά είναι ουδέτερα, μάλλον το γνωρίζουμε καλά, εδώ και καιρό. Μέσα στις 2 αυτές μεταβλητές καλύπτονται τα περισσότερα εναλλακτικά σενάρια, εν τω μεταξύ. Μια περίπτωση με μακρύ μαλλί που θέλει ένα εύκολο κούρεμα θα την αναθέσεις σε έναν λιγότερο έμπειρο hair stylist, άρα θα είναι η τιμή χαμηλότερη από μια περίπτωση με ένα κοντό με πολλή λεπτομέρεια.

Αν το κεφάλι ανήκει σε άντρα ή σε γυναίκα δεν παίζει κανέναν ρόλο, πολλοί μάλιστα λένε ότι το αντρικό κούρεμα όπως έχει πια εξελιχθεί είναι συχνά πιο απαιτητικό και χρονοβόρο από το γυναικείο.

Κι ενόσω όλο και περισσότερα κομμωτήρια στο εξωτερικό υιοθετούν το gender neutral pricing, εδώ, στην Ελλάδα, υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό γι αυτούς που θα το αποφασίσουν και θα το επιχειρήσουν πρώτοι.

Αν μη τι άλλο, η συμπεριληπτικότητα- το να είμαστε ανοιχτοί στις επιλογές όλων κατανοώντας ότι δεν μας πέφτει λόγος να κρίνουμε ή να κρεμάμε ταμπέλες- είναι μια πράξη θετική προς την κοινωνία, την οποία θα επιβραβεύσουν τόσο οι άμεσα εμπλεκόμενοι όσο και όλοι οι υπόλοιποι.

Η όλη συζήτηση, εξάλλου, δεν είναι αν και κατά πόσο συμφωνούμε, ατομικά, με αυτά που έχουν ήδη αλλάξει και τα υπόλοιπα που είναι καθοδόν. Αλλά, το τι θα κάνουμε για να βρεθούμε κι εμείς στην σωστή πλευρά του νέου τοπίου. Αυτό μόνο.

[Για να δεις πόσο εύκολο είναι στην πράξη, διάβασε ξανά το κείμενο και δες: απευθύνεται σε άντρες ή σε γυναίκες; Τόσο εύκολο είναι.]

Το άρθρο δημοισεύτηκε στο https://www.myextension.gr/hair-psychology-%cf%84%ce%bf-%ce%b1%cf%8d%cf%81%ce%b9%ce%bf-%ce%b4%ce%b5%ce%bd-%ce%b5%ce%af%ce%bd%ce%b1%ce%b9-%ce%b1%ce%bd%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%ba%cf%8c-%ce%bf%cf%8d%cf%84%ce%b5-%ce%b3%cf%85%ce%bd/