BUSINESS TALK: Πες μου την ηλικία σου να σου πω τη συμπεριφορά σου

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Δεν θα το ακούς πρώτη φορά ότι η κάθε γενιά έχει τα δικά τα χαρακτηριστικά, που προκύπτουν από τον τρόπο που μεγάλωσε και τα μέσα που είχε στη διάθεσή της. Αυτό που έχει πραγματικό ενδιαφέρον, όμως, είναι πώς η συμπεριφορά της κάθε γενιάς λειτουργεί κάπως σαν manual για τους επιχειρηματίες (άρα και για εσένα).

Generation X: Έχοντας ζήσει διάφορες μεταβάσεις -με κορυφαία την εμφάνιση του Internet- οι εκπρόσωποι αυτής της γενιάς ψάχνουν την ταυτότητά τους μέσα από τη σταθερότητα. Χαρακτηρίζονται ως κυνικοί και ατομικιστές, εμπιστεύονται λιγότερο, είναι πιο επιφυλακτικοί. Στην καταναλωτική τους συμπεριφορά, όμως, είναι πιστοί σε βαθμό που μπορεί να γίνει ενοχλητικός. Ένας πελάτης από τη Gen X θα έρθει στο μπαρμπέρικό σου, κι αν είναι κλειστό δεν θα πάει αλλού, θα περιμένει μέχρι να ανοίξεις. Δεν θα αλλάξει το κούρεμά του για χρόνια, και πιθανόν να ζητήσει να τον κουρεύει πάντα ο ίδιος μπαρμπέρης. Όλο αυτό είναι καλό, αφού έχουμε πει ότι ο καλός πελάτης είναι ο πιστός πελάτης, αρκεί να είναι πιστός σε σένα.

Generation Υ/ Millennials: Αν και μεγάλη συζήτηση γίνεται γύρω από τον προσδιορισμό αυτής της γενιάς, σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει αυτούς που γεννήθηκαν αρχές των ‘80s μέχρι αρχές των ‘90s και είναι η βασική καταναλωτική γενιά σήμερα. Οι Millennials, όπως θα τους έχεις ακούσει, έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει με το Internet (γι’ αυτό τους λέμε “Digital natives”- γέννημα θρέμμα ψηφιακοί). Άρα έχουν ζήσει όλη τη ζωή τους μέσα στην πληροφορία που μπορούν να διασταυρώσουν και γι’ αυτό δεν πείθονται από μεγάλες κουβέντες. Επίσης, είναι η γενιά του fast food, του Netflix (που δεν χρειάζεται να περιμένουν μια εβδομάδα για να δουν το επόμενο επεισόδιο) και άρα μια γενιά που βιάζεται. Γι’ αυτούς, μέσω των social media, μπορείς να προβάλεις τις «γρήγορες» υπηρεσίες σου, αρκεί να μπορέσεις να τις εκτελέσεις σε συνέπεια και χωρίς καθυστερήσεις.

Generation Ζ: Πιάνει όσους γεννήθηκαν στο τέλος των ‘90s μέχρι το 2010. Είναι μια «παράδοξη» γενιά καθώς επιστρέφει σε αρχές και αξίες που οι δύο προηγούμενες είχαν αφήσει στην άκρη. Οι Zoomers ψάχνουν το νόημα και υποστηρίζουν επιχειρήσεις που φαίνονται ότι δεν προσπαθούν απλά να βγάλουν λεφτά. Μάλιστα, εκεί που η κοινωνική προσφορά είναι ειλικρινής και συστηματική, θα δείξουν πιστότητα και θα εμπλακούν. Επομένως, παραδοσιακές τακτικές του marketing είναι εξ’ ορισμού καταδικασμένες. Προσπάθησε να εντάξεις κάποιες πρωτοβουλίες και τακτικές που υπογραμμίζουν την προσφορά σου στο κοινό καλό και πρόβαλλέ τις μέσα από τα social media, δοκιμάζοντας να χτίσεις ένα community ώστε να συμβάλλουν κι οι ίδιοι στην προσπάθειά σου.

Generation Alpha: Τα πιτσιρίκια, που γεννήθηκαν μετά το 2010 αλλά ίσως να είναι ήδη πελάτες σου. Μια γενιά που διαμορφώνεται τώρα, μέσα στον digital κόσμο -και σταδιακά στον VR κόσμο- που δεν θα παίξει με τους παλιούς κανόνες. Προβλέπεται ότι θα είναι η πιο μορφωμένη γενιά και οι πιο σνομπ σε ό,τι δεν είναι ψηφιακό και άμεσα προσβάσιμο. Σαν να λέμε ότι οι Gen A δεν θα σε πάρουν τηλέφωνο για να κλείσουν ραντεβού, θα το κάνουν είτε online είτε καθόλου. Παρόλο που τα μηνύματα που απευθύνουμε σ’ αυτή την γενιά θέλουν μεγάλη προσοχή, γιατί δεν παύουν να είναι παιδιά, όταν έρθουν (λογικά με τον μπαμπά τους) στο μπαρμπέρικό σου ετοιμάσου να τους δείξεις πολύ μοντέρνα, πολύ ασυνήθιστα κουρέματα. Και να θυμάσαι πώς ό,τι και να τους δείξεις, πιθανότατα θα το έχουν δει ήδη, αφού περνάνε πραγματικά πολύ χρόνο online. Σε κάθε περίπτωση, ετοιμάσου, γιατί αυτοί είναι οι αυριανοί σου πελάτες και θα έρθουν με αξιώσεις!

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο https://www.thebmag.gr/2021/08/17/business-talk-%cf%80%ce%b5%cf%82-%ce%bc%ce%bf%cf%85-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b7%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%af%ce%b1-%cf%83%ce%bf%cf%85-%ce%bd%ce%b1-%cf%83%ce%bf%cf%85-%cf%80%cf%89-%cf%84%ce%b7-%cf%83%cf%85/#more-14578