HAIR PSYCHOLOGY: Να σας μιλήσω λίγο για τα στερεότυπα?

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Το χρώμα των μαλλιών, τα στερεότυπα που το ακολουθούν και κάποια βιαστικά συμπεράσματα που προκύπτουν μέσω του κοινωνικού αυτοματισμού.

Τι λέει το χρώμα των μαλλιών σου για σένα;
Το χρώμα των μαλλιών έχει συνδεθεί με διάφορα στερεότυπα, τα οποία σε μεγάλο βαθμό ισχύουν ακόμη και μας οδηγούν σε βιαστικά συμπεράσματα. Φυσικά, τα στερεότυπα αυτά έχουν τις ρίζες τους σε πεποιθήσεις που προκύπτουν ακόμη κι από τη Βίβλο και έχουν ριζώσει τόσο πολύ, που τελικά επηρεάζουν την συμπεριφορά μας. Γι αυτό, εξάλλου, λέμε ότι η αλλαγή χρώματος είναι από τις πιο ριζικές (κυριολεκτικά και μεταφορικά) αλλαγές που μπορεί να κάνει κάποιος. Γιατί, κατά μια έννοια, αλλάζοντας το χρώμα, αλλάζουμε λίγο τον εαυτό μας.

Είναι οι «σεξοβόμβες» απαραίτητα ξανθιές; Και, είναι οι ξανθιές «χαζές»;
Γι αυτή την πεποίθηση θα πρέπει να κατηγορήσουμε το Hollywood, ίσως και λίγο την Jean Harlow και τη Marylin Monroe: Οι ρόλοι τους από το 1930 συνέδεσαν το ξανθό χρώμα με τον τύπο της εκθαμβωτικής sexy γυναίκας, η οποία στηρίζεται στην ομορφιά της, παρά στο μυαλό της. Το πρότυπο της «όμορφης ξανθιάς» διαιώνισε και η Barbie, αφού στην εποχή που κυκλοφόρησε αυτή ήταν η εικόνα της ομορφιάς.

Μια φράση έλεγε «Οι ξανθιές περνάνε καλύτερα» και μάλιστα πέρασε και στις διαφημίσεις και έγινε διαχρονικό σλόγκαν. Το 1960 η καμπάνια της Lady Clairol έλεγε «είναι αλήθεια ότι οι ξανθιές περνάνε καλύτερα; Τότε, εφόσον έχω μια ζωή, ας την περάσω σαν ξανθιά». Κάτι τέτοια συνέδεσαν όλο και περισσότερο το ξανθό χρώμα με την ανέμελη διασκέδαση, την επιφανειακή συμπεριφορά και, με μια δόση ζήλειας, το χαμηλότερο IQ.

Fun Fact: Μέσα στις διάφορες παραλλαγές χρωμάτων στις βαφές υπήρχε και το διάσημο «Suicide Blonde». Ονομάστηκε «Suicide» γιατί αναφερόταν στις γυναίκες που προσπαθούν να βάψουν τα μαλλιά τους ξανθά, μόνες τους!

Είναι πιο έξυπνες οι καστανές;
Ένα δεύτερο στερεότυπο θέλει τις καστανές- την πλειοψηφία δηλαδή των γυναικών στον πλανήτη- να είναι πιο έξυπνες και δυναμικές από τις ξανθιές. Είναι επικεντρωμένες στο στόχο τους, αποτελεσματικές και προσιτές. Δεν είναι τυχαίο ότι στο «Οι Άντρες Προτιμούν τις Ξανθιές» απέναντι από την sexy Marilyn είναι η καστανή Dorothy, τη οποία ενσάρκωσε η Jane Russell.

Από την άλλη βέβαια, το καστανό χρώμα θεωρείται λίγο «βαρετό» και αδιάφορο, ακόμη και συνδεδεμένο με την εκδίκηση και την αγριότητα. Σε αυτό το τελευταίο ευθύνονται διάφορες απεικονίσεις που θέλουν την νεράιδα να έχει ανοιχτόχρωμα μαλλιά και την «κακή μάγισσα» να έχει πάντα σκούρα χρώματα. Θα το διαπιστώσεις αν προσπαθήσεις να φέρεις στο μυαλό σου την εικόνα μιας θεότητας ή της κακής μητριάς που ταλαιπωρεί την Σταχτοπούτα. Ποια από τις δυο είναι καστανή;

Γιατί τα ποσοστά αυτοκτονίας στους κοκκινομάλληδες είναι υψηλότερα;
Μπορεί ο Μποτιτσέλι να οραματίστηκε την Αφροδίτη σαν κοκκινομάλλα, όμως μόνο το 2%-3% έχει φυσικά κόκκινα μαλλιά. Δεν είναι παράδοξο άρα που αυτό το χρώμα θεωρείται ασυνήθιστο και μοναδικό. Εδώ μπαίνει όμως η κλασική αντίδραση των κοινωνιών απέναντι στο διαφορετικό: τα κόκκινα μαλλιά έχουν σχετιστεί με το απόκοσμο και το διαβολικό- δαίμονες, βρικόλακες, η Μελισάνδρη από το Game of Thrones. Αυτό το στερεότυπο, σύμφωνα με την έρευνα της Karen Stollznow Ph.D. ξεκινά από την Βίβλο και την εικόνα του Ιούδα ως κοκκινομάλλη.

Μπορεί στην πορεία το κόκκινο να συνδυάστηκε με την πάθος και την έντονη προσωπικότητα, όμως το στίγμα δεν έχει φύγει ακόμη. Πόσο τυχαίο πιστεύεις είναι ότι οι κλόουν έχουν κόκκινα μαλλιά; Αντίστοιχα, επειδή ο μεγαλύτερος αριθμός «ginger» βρίσκεται στην Ιρλανδία και τη Σκωτία, κλασικές συμπεριφορές αυτών των εθνοτήτων έχουν περάσει και στην εικόνα των κοκκινομάλληδων γενικά: πίνουν, μεθούν και δημιουργούν προβλήματα.
Τα παιδιά με κόκκινα μαλλιά, ακριβώς επειδή είναι λιγότερα, δέχονται το περισσότερο bullying και νιώθουν από μικρά το άγχος της «διαφορετικότητας». Αυτή η extra πίεση ευθύνεται για τα αυξημένα ποσοστά αυτοκτονιών στους κοκκινομάλληδες, κι αυτό είναι ένα στοιχείο πολύ πραγματικό, απόρροια των στερεότυπων. Ίσως γι αυτό, το 2011 η μεγαλύτερη τράπεζα σπέρματος «Cryos International» σταμάτησε να δέχεται κοκκινομάλληδες δότες, αφού κανείς δεν τους επέλεγε.

Το χρώμα των μαλλιών μας, κατά βάση, δεν λέει απολύτως τίποτα για την συμπεριφορά και την ταυτότητά μας. Αυτό που είμαστε είναι το άθροισμα πολλών χαρακτηριστικών, όχι απλώς ενός χρώματος. Τα στερεότυπα όμως έχουν κάνει τη δουλειά τους, καθώς συχνά μας επηρεάζουν ώστε να βλέπουμε τον εαυτό μας όπως αυτά ορίζουν. Με άλλα λόγια, μια ξανθιά γυναίκα είναι πράγματι πιο πιθανό να νιώθει sexy και να συμπεριφέρεται αναλόγως, ακριβώς επειδή πιστεύει πραγματικά ότι η κοινωνία την βλέπει έτσι. Γι αυτό, λέμε ξανά, η αλλαγή χρώματος σηματοδοτεί πολλά περισσότερα από το απλό «είπα να δοκιμάσω κάτι νέο».

To άρθρο δημοσιεύτηκε στο https://www.myextension.gr/hair-psychology-%ce%bd%ce%b1-%cf%83%ce%b1%cf%82-%ce%bc%ce%b9%ce%bb%ce%ae%cf%83%cf%89-%ce%bb%ce%af%ce%b3%ce%bf-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b1-%cf%83%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%b5%cf%8c%cf%84%cf%85%cf%80/