Το κακό Marketing μπορεί να σε σκοτώσει

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Μάλλον υπερβάλλω, αλλά έχουμε ξαναπεί για τη σημασία του τίτλου όταν γράφουμε για το internet, οπότε καταλαβαίνεις. Κι από την άλλη, όχι δε μπορεί να σε σκοτώσει, όμως εμείς από αυτές είμαστε που κάνουμε σωστά πράγματα μόνο υπό την απειλή όπλου; Αυτό που μπορεί να κάνει το κακό marketing για σένα είναι να πνίξει τις ευκαιρίες σου, να σε καρφώσει στο έδαφος, να σε κρατήσει να είσαι ένα από τα ίδια, στη βάση της επιχειρηματικής τροφικής αλυσίδας. Οπότε ναι, αν μια καμπάνια σου είναι ανύπαρκτη ή αδιάφορη, δε σημαίνει ότι απέτυχες εντελώς, όμως σίγουρα δεν έχεις πετύχει τίποτα.

Όταν λέω «Κακό marketing», τι σκέφτεσαι; Εγώ, ίσως φταίει που το βλέπω να συμβαίνει συνέχεια, σκέφτομαι σελίδες στα social media που ενημερώνονται στη χάση και στη φέξη και websites που το Google δε θα βρει παρά μόνο αν ψάξεις τη διεύθυνση αυτολεξεί. Γιατί σ’ αυτά, βλέπω την προσπάθεια και την πρόθεση να γίνει κάτι και βλέπω και το αποτέλεσμα- ότι δεν έγινε τίποτα. Ειδικά δε όταν αφορά τέτοια θέματα, όπως είναι τα Social Media και το Search Engine Optimization (αυτό το περίπλοκο πράγμα που κάνεις όταν φτιάχνεις το website του για να σε βρίσκει το Google και οι λοιπές μηχανές), δεν είναι δικαιολογία το budget που τελείωσε, γιατί δεν είναι θέμα budget.

Μπορεί να είναι θέμα απόφασης, θέμα αφοσίωσης και θέμα γνώσης, αλλά θέμα budget δεν είναι (αφού στα γράψανε τα κείμενα του website χάθηκε να το κάνουν σωστά;). Πάνω απ’ όλα, όμως, όλα αυτά και λάθη και οι παραλήψεις είναι ευκαιρίες που πάνε χαμένες, ευκαιρίες που κυριολεκτικά μπορούν να αλλάξουν την εικόνα της επιχείρησής σου, σε όποιον κλάδο κι αν είσαι. Και όχι, τώρα δεν υπερβάλω.

Υπάρχει ένα ρεύμα που υποστηρίζει ότι αυτό που χρειάζεται σήμερα μια επιχείρηση για να πετύχει είναι πιστό κοινό- αναγνώστες και followers πρώτα, που μετά θα γίνουν πελάτες, κι ότι αν καταφέρεις να έχεις αυτό, έχεις κάνει τη μισή διαδρομή. Το κοινό (audience) αυτό το βρίσκεις ξεκινώντας από το σημείο που συναντιέται η επιχείρηση σου με το πάθος σου ακριβώς- αυτό που κάνεις για να ζήσεις και αυτό που κάνεις για να χαλαρώσεις. Γιατί αν προσπαθήσεις να αναπτύξεις κοινό με γνώμονα μόνο την επιχείρηση (χωρίς το πάθος) θα κουραστείς- είναι απαιτητική δουλειά και δύσκολη.

Από την άλλη, αν ψάξεις ένα κοινό που ταυτίζεται με το πάθος σου, αυτό δεν είναι απαραίτητα χρήσιμο για την επιχείρησή σου, το καταλαβαίνεις φαντάζομαι. Μόλις βρεις αυτή τη διασταύρωση όμως, ξεκίνα να φτιάχνεις υλικό, να το ανεβάζεις στο website σου, να το μοιράζεσαι στο Instagram, στο Facebook, παντού, κάντο σα να εξαρτάται η ζωή σου από αυτό.

Γιατί, μ’ αυτόν τον τρόπο, το περιεχόμενο που δημιουργείς γίνεται σα προϊόν καθαυτό, αποκτά δική του ζωή, κινείται, μοιράζεται, έχει fans, κι όλοι αυτοί γυρνούν σε σένα. Οπότε από κει που ήσουν ένα συνοικιακό κατάστημα γίνεσαι ένας influencer και όλο και περισσότεροι σε ξέρουν και θέλουν να σε γνωρίσουν: αυτό θα πει συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τον ανταγωνισμό σου και το συγκεκριμένο είναι τόσο δυνατό που δύσκολα αντιγράφεται.

Για παράδειγμα: Σκέψου ότι είσαι fashion designer και ότι το πάθος σου είναι η φωτογραφία. Αντί να ξεκινήσεις ένα fashion blog (το οποίο είναι έτσι κι αλλιώς καλή ιδέα αλλά είναι δύσκολο να ξεχωρίσεις τόσα που υπάρχουν) ξεκίνα να φωτογραφίζεις τα ρούχα σου στα πιο απίθανα σημεία. Πάρε την κάμερα, πάρε τα ρούχα κι βγες έξω, φόρεσέ τα στους πιο απρόσμενους ανθρώπους, κρέμασέ τα στα πιο απίθανα σημεία, κάνε ό,τι θες. Κι αυτά πόσταρε τα κάθε μέρα στο Blog σου κι από κει στο Instagram.

Αν το υλικό σου είναι καλό –που θα είναι- θα δεις να απογειώνονται γρήγορα και τα δύο μέσα, θα αρχίσεις να παίρνεις feedback, θα ζητάς από τον κόσμο να σου κάνει challenge πού να πας να φωτογραφήσεις κλπ. Όλη αυτή η δημοσιότητα γύρω από το brand και τα ρούχα σου ξεφεύγει από τα όρια μιας συλλογής και απογειώνεται, παίρνοντας κι εσένα μαζί.

Αυτή η ίδια λογική, μπορεί να εφαρμοστεί σε οτιδήποτε, αρκεί να έχεις όρεξη και να βρεις τι σε παθιάζει- και επίσης μπορεί να γίνει μέσω του Facebook ή του Instagram ακόμη και χωρίς το blog (αλλά το σωστό να λέγεται, το blog είναι το σημείο αναφοράς, καλύτερα να το έχεις).

Όταν ξέρεις ότι μπορείς να κάνεις κάτι τέτοιο κι ότι μπορείς να προσεγγίσεις το κοινό σου με τόσο δημιουργικό, ξεχωριστό κι εναλλακτικό τρόπο, βλέπεις πόσο μεγάλη ευκαιρία θα σου στερήσει το κακό marketing; Επομένως, κι ας ξέρεις ότι δε θα σκοτώσει, και πάλι, δεν είναι καλύτερο να το αποφύγεις;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.