author blog create creative

Μήπως χρειάζεσαι blog κι απλά δε το ξέρεις;

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Το blog είναι ο τομέας του website όπου γράφουμε άρθρα -εδώ που είσαι τώρα δηλαδή- και έχει φτιαχτεί για να ανανεώνεται συχνά. Και άρα, για να λέει στο Google, όταν επιλέγει κατάλληλα αποτελέσματα σε μια αναζήτηση (αυτό που λέμε SEO), ότι το site σου έχει “φρέσκο” υλικό, άρα ότι ασχολείσαι με αυτό. Πραγματικά, ένας από τους βασικούς λόγους που τα blogs είναι χρήσιμα, είναι ότι βελτιστοποιούν το website μας για τις μηχανές αναζήτησης. Από την άλλη, μας δίνουν και μια πολύ ωραία ευκαιρία να δείξουμε στους υποψήφιους πελάτες μας ότι έχουμε άποψη, αλλά και κοινά ενδιαφέροντα.

Ας το θέσω διαφορετικά: στη The brand love έχουμε τη σελίδα μας, είναι εταιρική και περιλαμβάνει κυρίως τις υπηρεσίες που προσφέρουμε (στρατηγική marketing, social media management, εκπαίδευση προσωπικού κλπ). Ένας χρήστης θα μπει μια φορά στη σελίδα μας, αλλά, κακά τα ψέματα, γιατί να μπει και δεύτερη; Αυτό που είχε να μάθει για εμάς το έμαθε. Όμως, αυτό που ξέρουμε είναι ότι, όσο πιο συχνά μπαίνει ο χρήστης στο website μας (το ίδιο ισχύει για όλα τα websites φυσικά, αλλά και για το φυσικό κατάστημα, παρεμπιπτόντως), τόσο περισσότερες είναι οι πιθανότητες να του εντυπωθούμε στο μυαλό και να μας επιλέξει, όταν έρθει η ώρα. Εδώ ακριβώς μπαίνει το blog: δίνει έναν extra λόγο στους χρήστες να επισκεφτούν το site μας ξανά και ξανά, για να διαβάσουν τα νέα που έχουμε να μοιραστούμε. Για να συνεχίσω τον συσχετισμό, είναι περίπου ο ίδιος λόγος που κάνει τα καταστήματα να αλλάζουν βιτρίνα στη μέση της σεζόν ή μια φορά τον μήνα.

Όμως, υπάρχει ένας ακόμη λόγος, που εμπίπτει στον θαυμαστό κόσμο του branding και αφορά την εικόνα της επιχείρησης. Με πολύ απλά λόγια, αν η επιχείρησή σου ήταν άνθρωπος, πώς θα ήταν; Θα είχε κάτι να πει ή θα έλεγε τα ίδια και τα ίδια- με αποτέλεσμα σιγά σιγά να μην τον ακούει κανείς; Για παράδειγμα, μια εταιρεία ταξί ας πούμε ότι έχει μια σελίδα στο Internet, με τον στόλο της και τις τιμές. Με κάποιο τρόπο ο χρήστης φτάνει στη σελίδα αυτή (προσοχή, ένας από τους τρόπους είναι οι αναζητήσεις στο Google, οπότε επιστροφή στην αρχή του άρθρου), βλέπει όσα είναι να δει, δεν ξαναμπαίνει. Αν, όμως, στην ίδια σελίδα υπάρχει ένα blog που παρουσιάζει διαδρομές στο νησί, με στάσεις και αξιοθέατα, με εμπειρίες που αξίζει κανείς να ζήσει κλπ, μήπως ξαφνικά το (μεταξύ μας, βαρετό) website της εταιρείας γίνεται σημείο αναφοράς για περιηγητές; Κι αν γίνει τέτοιο, δεν είναι προφανές ότι σε αυτή την εταιρεία ταξί θα απευθυνθούν για τις διαδρομές τους;

‘Οπως γράψαμε σε άλλο άρθρο, αυτό που μας προστατεύει από τον ανταγωνισμό είναι η εικόνα της επιχείρησής μας, που ξεφεύγει πέρα από τα στενά όρια της πώλησης: κατανοούμε τι πραγματικά πουλάμε και αξιοποιούμε το blog μας για να το αποδείξουμε. Επιπλέον, έχουμε το bonus, ότι η μηχανή αναζήτησης του Google μας βλέπει δραστήριους και “πριμοδοτεί” το website στη λίστα των αποτελεσμάτων και επιπλέον ότι, γράφοντας συστηματικά σε ένα blog, συγκεντρώνουμε υλικό και τελικά βρισκόμαστε με μια σημαντική “βιβλιοθήκη” άρθρων, που αλλάζει εντελώς την εικόνα του brand μας. Κι αν η απορία εδώ, είναι η κλασσική: “Ωραία τα λες, αλλά ποιος θα κάτσει να τα γράψει;” η απάντηση είναι “Γι αυτό είμαστε εμείς εδώ”.