Οδηγός SEO για E-commerce

Χρόνος ανάγνωσης: 9 λεπτά

Ένας ακόμη οδηγός SEO για το e-commerce; Όχι ακριβώς, εξάλλου τέτοιοι υπάρχουν πολλοί- με νέες λέξεις και ορολογίες, τεχνικές περιγραφές, πολύ περίπλοκοι για να φανούν χρήσιμοι στον επιχειρηματία που χρειάζεται να καταλάβει πώς θα ανεβάσει την επιχείρησή του. Κάπως έτσι έχουμε φτάσει στο να γίνει το SEO μια έννοια που προκαλεί φόβο, γιατί είναι (ή μαλλον παρουσιάζεται σαν να είναι) κάτι περίπλοκο και δύσκολο. Στην πραγματικότητα, τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Σκέψου το εξής: Αν ξεκινήσεις να πας σε μια χώρα, δεν θα ψάξεις ένα τρόπο να μάθεις τη γλώσσα ή έστω να βρεις έναν τρόπο να συνεννοηθείς; Στη “χώρα” του Digital Marketing, πρωτεύουσα της οποίας μάλλον είναι το Google, η γλώσσα αυτή είναι το SEO. 

Το SEO είναι μια σειρά από τεχνικές και κανόνες που κάνουν το περιεχόμενο του website μας να είναι “φιλικό” προς τις μηχανές αναζήτησης- να μιλάει μια γλώσσα που καταλαβαίνουν, για να συνεχίσουμε το προηγούμενο παράδειγμα. Με δεδομένο ότι το συντριπτικό ποσοστό των χρηστών πλοηγείται στο Internet μέσω των μηχανών αναζήτησης, πχ του Google, έχει μεγάλη σημασία το Google να γνωρίζει ότι εσύ έχεις αυτό που οι χρήστες ψάχνουν. Πώς λένε για τη γυναίκα του Καίσαρα που πρέπει όχι μόνο να σεμνή αλλά και να φαίνεται; Έτσι και το website σου: όχι μόνο πρέπει να είναι καλό, αλλά πρέπει να το βρίσκουν οι χρήστες εύκολα. Αν μιλήσουμε μάλιστα για την περίπτωση των e-shops, τότε το καλό SEO σημαίνει περισσότερες πωλήσεις. Γιατί, αν καταφέρεις να βρεθείς στα πρώτα αποτελέσματα μιας αναζήτησης, οι πιθανότητες να κάνει κλικ ο χρήστης στο website σου είναι αυξημένες. Λογικά, όσο περισσότερους επισκέπτες έχεις, τόσο περισσότερες πωλήσεις και κάπως έτσι το SEO αναδεικνύεται σε στρατηγικό εργαλείο για τις πωλήσεις και το marketing.

Οι μηχανές αναζήτησης είναι προσανατολισμένες αποκλειστικά στην ικανοποίηση των χρηστών. Το Google έχει γίνει συνώνυμο των μηχανών αναζήτησης γιατί προσφέρει καλά και σωστά αποτελέσματα και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη όλων. Αυτή η συνταγή έχει πετύχει κι αυτή θα διατηρηθεί: τα καλά αποτελέσματα. Προκειμένου, λοιπόν, να εξασφαλίσει την ποιότητα και την ορθότητα, αυστηροποιεί συστηματικά τους κανόνες. Διάφορα τεχνάσματα που επιχειρήθηκαν στα πρώτα χρόνια του SEO έχουν ήδη απορριφθεί και μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Το οποίο είναι καλό νέο: η προσπάθεια να κάνουμε το website μας φιλικό προς τις μηχανές αναζήτησης δεσμευόμαστε σε καλύτερη δομή, πιο ενδιαφέρον περιεχόμενο κ.ο.κ. Το SEO μας κάνει καλύτερους. 

Οδηγός SEO: εισαγωγή στα keywords

Τα keywords, οι λέξεις κλειδιά δηλαδή, είναι οι λέξεις/ φράσεις που πιστεύουμε ότι πληκτρολογούν οι χρήστες στον πεδίο αναζήτησης, όταν ψάχνουν κάτι σχετικό με αυτά που εμείς προσφέρουμε. Εκ των πραγμάτων, αυτό προϋποθέτει ότι έχουμε ανοιχτό μυαλό, καλή κατανόηση των χρηστών μας και γνώση μερικών βασικών εργαλείων. Για παράδειγμα, εσύ μπορεί να δηλώνεις ότι εμπορεύεσαι “γεώμηλα κύπρου, ιδανικά για pourre”. Είναι σίγουρο όμως ότι οι χρήστες θα το ψάξουν έτσι; Μήπως απλά θα γράψουν “πατάτες για πουρέ” ή “πατάτες online”, “e-shop πατάτες” ή κάτι αντίστοιχο; Πιθανότατα. 

– “Δηλαδή δε μπορώ να χρησιμοποιήσω τη φράση που θέλω για να περιγράψω τα προϊόντα μου;” θα ρωτήσεις.

Μπορείς, ακριβώς όσο μπορείς να πας στην Κίνα και να παραγγείλεις, στα ελληνικά “πατάτες”. Δε σε εμποδίζει κανείς να το κάνεις, αλλά πιθανότατα δε θα καταφέρεις να φας.

Ιδανικά, όταν ξεκινάς να φτιάχνεις το website σου έχεις ήδη καταλήξει στα βασικά σου keywords, τα οποία θα αποτελέσουν και το “σκελετό” του website. Δηλαδή, να έχεις κάνει σε βάθος έρευνα με τη βοήθεια του Keyword planner που προσφέρει το Google στην πλατφόρμα Google Ads ή να έχεις αναθέσει σε μια ομάδα που ειδικεύεται στο SEO, όπως εμείς, να κάνουν αυτή τη δουλειά. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να πάρεις μια απόφαση διοικητικής φύσης ως επιχειρηματίας, σχετικά με τη στρατηγική που θα ακολουθήσεις στο Search Engine Marketing συνολικά (δηλαδή για το SEO και τις διαφημίσεις στο Google). 

Σενάριο 1: Επιλέγεις δημοφιλείς όρους αναζήτησης ως keywords- πχ αν το e-shop σου αφορά γυναικεία ρούχα στοχεύεις σε “φούστα”, “Φόρεμα”, “παντελόνι γυναικείο” κλπ. Το θετικό με αυτή την στρατηγική είναι ότι απευθύνεται σε μεγάλο ακροατήριο. Το αρνητικό είναι ότι οι όροι αυτοί είναι πολύ ανταγωνιστικοί, επομένως απομακρύνεται όλο και περισσότερο η πιθανότητα να εμφανιστείς και να παραμείνεις στην πρώτη σελίδα- ρεαλιστικά μιλώντας.

Σενάριο 2:Επιλέγεις εξειδικευμένους όρους αναζήτησης, οι οποίοι συχνά μπορεί να είναι ολόκληρες φράσεις- για παράδειγμα “φόρεμα για γάμο”, “μακριά καλοκαιρινή φούστα” κλπ. Καταλαβαίνεις ότι μειώνεται δραστικά ο όγκος των αναζητήσεων, όμως, αυξάνονται οι πιθανότητές σου να βρεθείς πολύ ψηλά στα αποτελέσματα αναζήτησης, αφού αυτοί οι όροι είναι λιγότερο ανταγωνιστικοί. Επιπλέον, ο χρήστης που ψάχνει κάτι τόσο συγκεκριμένο, πιθανότατα έχει αποφασίσει ότι θέλει να αγοράσει, ΄άρα είναι πιο πιθανός να γίνει πελάτης.

Σενάριο 3: Επιχειρείς έναν συνδυασμό, χωρίζοντας το περιεχόμενό σου σε πρώτης και δεύτερης προτεραιότητας. Αυτή είναι η μέση οδός, όντως και σου δίνει μεγάλο όγκο δεδομένων στα analytics, που σου επιτρέπουν να κατανοήσεις ακόμη καλύτερα τους πελάτες σου, και να αναθεωρήσεις, αν χρειάζεται κάποιες αποφάσεις. Απλά, είναι σίγουρα πιο περίπλοκη και συστήνεται να την αναθέσεις σε εξειδικευμένους SEO experts, γιατί είναι σοβαρός ο κίνδυνος καθώς στοχεύεις για πολλά, να βρεθείς με ελάχιστα αποτελέσματα.

Επιπλέον, κοιτώντας το ζήτημα από τη σκοπιά του marketing, μπορεί να θέλεις να προσθέσεις κάποιους ακόμη όρους αναζήτησης με τους οποίους θέλεις να συνδέσεις το brand σου. Ας πούμε, αν έχεις ένα e-shop με ρούχα και αξεσουάρ γυμναστικής, μπορεί να θέλεις να επενδύσεις σε όρους όπως “fitness”, “yoga”, “ευεξία” κλπ, γιατί τρέχεις μια αντίστοιχη στρατηγική marketing. Παρακάτω που θα συζητήσουμε για το περιεχόμενο, θα δούμε τι άλλο πρέπει να κάνεις για να αποκτήσει νόημα μια τέτοια απόφαση.

Οδηγός SEO: On-page SEO

Όπως είπαμε νωρίτερα, κάθε μηχανή αναζήτησης συγκεντρώνει αποδείξεις ότι η σελίδα σου θα αποτελέσει σωστό και ποιοτικό αποτέλεσμα με βάση τις λέξεις που ψάχνει ο χρήστης. Σκοπός του SEO είναι να τοποθετήσει αυτές τις αποδείξεις μέσα στην κάθε σελίδα με τρόπο τέτοιο που θα τις εντοπίσει εύκολα η μηχανή αναζήτησης. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Έχουμε και λέμε:

Καταρχάς, να θυμάσαι το εξής: Το Google «διαβάζει» τη σελίδα από πάνω προς τα κάτω, άρα το keyword που έχεις επιλέξει για τη σελίδα θα πρέπει να είναι τοποθετημένο τόσο στον Τίτλο, όσο και στις επικεφαλίδες. Μια καλή πρακτική είναι και τα δύο αυτά να είναι σύντομα, σαφή και περιεκτικά, ώστε τόσο η μηχανή όσο και ο χρήστης να καταλαβαίνουν αμέσως περί τίνος πρόκειται. Επομένως, αν το keyword σου είναι «καλοκαιρινό κοστούμι», τότε στο πεδίο «τίτλος» είναι προτιμότερο να γράψεις «Καλοκαιρινό κοστούμι- Μπλε Ριγέ» παρά «Μοντέρνο καλοκαιρινό κοστούμι με μοντέρνο σχέδιο και ρίγες, σε μπλε». Τα περισσότερα websites σήμερα στο σύστημα διαχείρισης περιεχομένου (εκεί που ενημερώνεις τα προϊόντα, προσθέτεις άρθρα κλπ) έχουν ξεχωριστά πεδία για τον SEO τίτλο και την μικρή περιγραφή (snippet) που εμφανίζεται στη λίστα των αποτελεσμάτων. Αν δεν τα διαμορφώσεις εσύ, θα «τραβήξουν» απευθείας τον τίτλο και τις πρώτες γραμμές της περιγραφής, όμως, έχεις μια εξαιρετική ευκαιρία να τοποθετήσεις τα keywords σου εκεί που θα τα βρει η μηχανή αναζήτησης, γιατί να τη χαραμίσεις;

Στο ίδιο θέμα, του on-page ή on-site SEO, μετά τις επικεφαλίδες και τον τίτλο, έρχεται η δομή του url, της διεύθυνσης δηλαδή της σελίδας, κι εδώ ανοίγει μια μεγάλη συζήτηση, για διάφορους λόγους. Ο κανόνας λέει ότι το url θα πρέπει να είναι σύντομο και περιγραφικό, και να περιλαμβάνει τα keywords που έχουμε επιλέξει για τη σελίδα. Επομένως, ένα σωστό url για το «καλοκαιρινό κοστούμι» θα ήταν : ανδρικά/κοστούμια/καλοκαιρινό-κοστούμι-μπλε.

Από εδώ προκύπτουν 3 θέματα: 

  • το πρώτο αφορά την αρχιτεκτονική του website και θα το δούμε αμέσως μετά. 
  • Το δεύτερο αφορά τη γλώσσα που χρησιμοποιούμε στα urls και 
  • το τρίτο την ευκολία στη χρήση για την ομάδα διαχείρισης του e-shop.

Τα keywords στην Ελλάδα συνήθως τα ορίζουμε στα ελληνικά. Άρα, στο url, αν ακολουθήσουμε τον κανόνα κατά γράμμα, πάλι στα ελληνικά θα γράψουμε. Το πρόβλημα είναι ότι οι ελληνικοί χαρακτήρες δεν εμφανίζονται σωστά όταν κάνουμε share ή copy/paste το link, καταλήγοντας σε ένα αποτέλεσμα που μοιάζει κάπως έτσι: %45and&!%. Άρα; Τα γράφουμε στα αγγλικά ή στα greeklish? Αυτό το δίλημμα μπορεί να οδηγήσει σε άλυτες διαφωνίες, με κάθε πλευρά να έχει τα δικά της επιχειρήματα. Η ουσία είναι ότι όποια απόφαση κι αν λάβεις θα πρέπει αν την τηρήσεις παντού στο website. Και ότι το Google φαίνεται να αντιστοιχίζει καλά τις λέξεις που είναι γραμμένες σε greeklish με τις αντίστοιχες, ορθές ελληνικές, ένα στοιχείο που μπορεί να βοηθήσει την επιλογή σου.

Οπότε, ερχόμαστε στο επόμενο ζήτημα που αφορά τη χρηστικότητα του url για τους ανθρώπους που χειρίζονται το e-shop. Η εμπειρία έχει δείξει ότι τα urls που εμπεριέχουν τον κωδικό του προϊόντος είναι πιο εύκολα στη διαχείριση, γι αυτό και έχουμε πολλές περιπτώσεις διευθύνσεων που μοιάζουν : antrika/costoumia/17363. Είναι φιλικό προς τη μηχανή αναζήτησης αυτό το url; Όχι, σε καμία περίπτωση, εφόσον οι καταναλωτές δύσκολα θα ψάξουν 17363 εννοώντας «καλοκαιρινό κοστούμι». Μια μέση λύση, συμβιβαστική προς όλους ίσως θα ήταν αυτή: antrika/costoumia/kalokairiko-costoumi-17363, το οποίο και το keyword περιέχει και το προσωπικό διευκολύνει. 

Το alt text στις εικόνες είναι επίσης μια ιδιαιτερότητα της επικοινωνίας μας με τις μηχανές αναζήτησης. Σκέψου το εξής: όταν ανεβάζεις μια εικόνα για να περιγράψεις το προϊόν σου, το Google για παράδειγμα δε γνωρίζει τι απεικονίζεται, εκτός αν του το πεις εσύ. Το πεδίο alt text το συναντάς συνήθως όταν ανεβάσεις μια εικόνα στο website σου και ορίσεις τις παραμέτρους της. Το καλύτερο είναι ανάμεσα στις πρώτες λέξεις της περιγραφής να συμπεριλαμβάνεται το keyword που απαντά στην ερώτηση “τι ακριβώς αφορά αυτή η εικόνα;”

Τέλος, το internal linking, δηλαδή κατά πόσο οι διάφορες πληροφορίες μέσα στο website σου συνδέονται μεταξύ τους μέσω συνδέσμων είναι για τις μηχανές αναζήτησης άλλη μια απόδειξη ότι έχεις πάρει στα σοβαρά την παραγωγή περιεχομένου. Για παράδειγμα, μπορείς μετά την περιγραφή ενός προϊόντος στο e-shop σου να προσθέσεις links προς τα “προϊόντα που οι καταναλωτές αγοράζουν μαζί”. Πέραν του ότι είναι μια καλή τεχνική cross- selling, είναι και μια ακόμη ενέργεια βελτιστοποίησης του website σου για τις μηχανές αναζήτησης.

Οδηγός SEO: Η αρχιτεκτονική του website

Η ενότητα αυτή αφορά κυρίως τους προγραμματιστές, ο επιχειρηματίας όμως πρέπει να ξέρει τι να ζητήσει και πώς να αξιολογήσει το αποτέλεσμα, γι αυτό θα δούμε μερικά βασικά στοιχεία του website τα οποία το κάνουν φιλικό προς τις αναζητήσεις. Το πρώτο θέμα αφορά την αρχιτεκτονική του website, με άλλα λόγια τη δομή του. Πόσα επίπεδα έχει; Είναι απλό ή περίπλοκο; Είναι ξεκάθαρο τι περιέχει η κάθε σελίδα, ή δημιουργούμε μικρές “αποθήκες” που βάζουμε ανακατεμένα πράγματα μαζί; 

Σωστά το φαντάστηκες, στο πλαίσιο του SEO η δομή πρέπει να είναι όσο πιο απλή γίνεται, να έχει ξεκάθαρη λογική και να είναι εύκολη στην πλοήγηση. Οι προγραμματιστές σας θα υποβάλλουν το sitemap στη Google, μόλις το e-shop σου ολοκληρωθεί, αυτό όμως δεν υποκαθιστά την ανάγκη για προγραμματισμό του περιεχομένου, από την αρχή. Τα keywords που σε αφορούν μπορείς να τα βρεις νωρίς, πριν καν ξεκινήσεις να φτιάχνεις το website και να τα δώσεις στην ομάδα υλοποίησης, εξαρχής. Γιατί να το κάνεις αυτό, ρωτάς;

Αν μιλάμε για σωστό και αποτελεσματικό SEO τότε κάθε σελίδα είναι συνδεδεμένη με ένα keyword και κάθε keyword με μία σελίδα. Δηλαδή, εσύ μπορείς να έχεις μια λίστα με όλα τα url του website σου και δίπλα να αναγράφεται το keyword της σελίδας, το οποίο μάλιστα δεν θα ξαναχρησιμοποιηθεί μέσα στο website. Αυτή η αντιστοίχιση (mapping) είναι ο καλύτερος- μάλλον και ο μοναδικός- τρόπος να εξασφαλίσεις ότι όλο το περιεχόμενο είναι φιλικό προς τις μηχανές αλλά και ότι όλες οι λέξεις κλειδιά που σε αφορούν έχουν στοχευτεί με κατάλληλο περιεχόμενο. Κι αν αυτό σου φαίνεται περίπλοκο και απαιτητικό, δεν έχεις εντελώς άδικο. Συνήθως, αυτές τις εργασίες τις κάνουν εξειδικευμένες ομάδες στο SEO, όπως εμείς, που μπορούμε να φτάσουμε στο αποτέλεσμα ταχύτερα και με 100% ακρίβεια.

Στο ίδιο ακριβώς πλαίσιο εντάσσονται και τα επονομαζόμενα canonical urls, δηλαδή μερικές τεχνικές προσθήκες στην δομή των διευθύνσεων ώστε να εξασφαλίζεται ότι είτε ανοιχτεί από κινητό, από laptop, από tablet ή από οπουδήποτε, η επίσκεψη θα προσμετρηθεί στην κεντρική, βελτιστοποιημένη σελίδα. Τι θα πει αυτό, πιο απλά: αν κοιτάξεις στα analytics του e-shop σου, ενδεχομένως να δεις περισσότερες από μια εκδοχές των σελίδων σου- για παράδειγμα

Χωρίς την πρόνοια για τα canonical urls αυτές είναι δύο διαφορετικές σελίδες που όμως έχουν το ίδιο περιεχόμενο και το ίδιο keyword, αλλά διαφορετική διεύθυνση, η οποία προκύπτει από το μέσο το οποίο χρησιμοποιούμε για να μπούμε στο Internet. Από κάθε οπτική, και για όλους τους λόγους που αναλύουμε παραπάνω, αυτό το “διπλότυπο” θα πρέπει να αποφευχθεί και ο τρόπος είναι να φροντίσουν οι προγραμματιστές σου να ορίσουν από την αρχή τις παραμέτρους για τα canonical urls. Και, επειδή είναι αρκετά πιθανό να μην γνωρίζεις αν αυτή η διαδικασία έχει ήδη για το δικό ΄σου website, επικοινώνησε μαζί μας για να οργανώσουμε έναν ολοκληρωμένο SEO έλεγχο, ώστε να αποκτήσεις πλήρως τον έλεγχο.

Το περιεχόμενο στο SEO

Θα έχεις ακούσει κατά καιρούς εκφράσεις τύπου “Cash Is King”, “Customer Service is King” κλπ. Σε αυτή την όχι απαραίτητα εμπεριστατωμένη λογική το SEO υπήρξε βασιλιάς, αλλά “εκθρονίστηκε” από το περιεχόμενο. Σαν να λέμε ότι στη μάχη ανάμεσα στα δύο, το περιεχόμενο κέρδισε και έβαλε το SEO σε δεύτερη μοίρα. Λοιπόν, αυτό απέχει όσο περισσότερο μπορείς να φανταστείς από την πραγματικότητα. Αυτή η “μάχη” δεν έχει συμβεί ποτέ και ούτε προβλέπεται, γιατί το περιεχόμενο και το SEO είναι δυο αλληλοσυμπληρούμενα εργαλεία του digital marketing.

Όταν λέμε περιεχόμενο εννοούμε ο,τιδήποτε δημοσιεύει μια εταιρεία στο Internet- το website, τις περιγραφές προϊόντων, τις αναρτήσεις στα social media κλπ. Η αποδοτικότητα του περιεχομένου περιγράφεται πολύ εύκολα: Καλό/ Ενδιαφέρον περιεχόμενο= Επιτυχημένο περιεχόμενο. Δηλαδή, περιεχόμενο που αξίζει να διαβαστεί, να μοιραστεί, να συζητηθεί, και πάρει clicks και επισκέψεις. Αναφερθήκαμε νωρίτερα στο on-page SEO. Τώρα ήρθε η ώρα του off-page, δηλαδή κατά πόσο το website μας ή κάποιες σελίδες του θεωρούνται “πολύ καλό περιεχόμενο” για συγκεκριμένους όρους. Αυτός ο “τίτλος” αποδίδεται από τους άλλους σε εμάς, από τις αντιδράσεις τους, την επισκεψιμότητα, τα άλλα websites που αναφέρονται και οδηγούν στο δικό μας. Προφανώς, όσο πιο καλό είναι το δικό μας περιεχόμενο, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε για καλό off page SEO και μια γενικότερη αναγνώριση του website και του brand ως σημείου αναφοράς. 

Από την άλλη, συχνά θέλουμε να στοχεύσουμε σε keywords τα οποία δεν συνδέονται απευθείας με το αντικείμενο του e-shop μας, για παράδειγμα κάποιος πουλάει προϊόντα barbering και θέλει να δώσει συμβουλές στυλ σε άντρες. Σε αυτές τις καταστάσεις, οι οποίες είναι πραγματικά συχνές, το blog και το περιεχόμενο που ανεβάζουμε εκεί είναι η καλύτερη δυνατή λύση. Μπορείς να γράψεις το άρθρο σου, να το βελτιστοποιήσεις σύμφωνα με το keyword που επιλέγεις, στην συνέχεια να το μοιραστείς (μέσω newsletter, social media κλπ) και να φέρεις νέα κίνηση στις σελίδες σου, χρησιμοποιώντας περιεχόμενο που προσδιορίζει περισσότερο το brand σου παρά περιγράφει στενά ένα προϊόν μόνο.

Ανεξάρτητα αν θα επιχειρήσεις εσύ να ασχοληθείς με το SEO του eshop σου ή το αναθέσεις σε επαγγελματίες, η ουσία παραμένει η ίδια: πρέπει να έχεις τρόπο να παρακολουθείς την απόδοση κάθε προσπάθειας, ακόμη και σε πραγματικό χρόνο. Ξέρεις ότι το Internet είναι πολύ άμεσο και πολύ μετρήσιμο, γι αυτό έχει φτάσει να προκαλέσει τους πάλαι ποτέ γίγαντες του marketing, όπως πχ την τηλεόραση. Αυτή τη στιγμή, μέσω των Google Analytics και άλλων ανάλογων εργαλείων, μπορείς να παρακολουθήσεις πώς αποδίδουν τα keywords σε συνάρτηση με το περιεχόμενό σου, πού χρειάζεσαι βελτιώσεις, πού υπάρχουν ευκαιρίες που μπορείς να αξιοποιήσεις. Αυτή η νοοτροπία της ανάλυσης και η προσήλωση στη λεπτομέρεια είναι τα μυστικά συστατικά των επιτυχημένων online επιχειρήσεων. Και, δεν είναι πια μυστικά!