Τελικά, αξίζει τον κόπο το social media marketing?

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Αυτή είναι μια ερώτηση που λογικά τριγυρίζει το μυαλό πολλών επιχειρηματιών, οι οποίοι βομβαρδίζονται από ιδέες, προτάσεις στρατηγικής, ορολογίες και διάφορα άλλα νεόφερτα, όλα σχετικά με το Social Media Marketing. Παρόλο που οι προσεγγίσεις είναι πολλές- ανάλογα με το σημείο έναρξης του καθενός και με την εξειδίκευσή του- υπάρχουν μερικά στοιχεία που τείνουν να είναι αποδεκτά από τους περισσότερους (Διότι στο marketing, σπάνια είναι κάτι αποδεκτό απ’ όλους, έτσι κι αλλιώς):

  • Η διαχείριση των Social Media είναι μια εργασία που απαιτεί στρατηγικό σχεδιασμό, τόσο σε θέματα περιεχομένου, όσο και σε θέματα προγραμματισμού.
  • Μπορεί να φαίνεται εύκολη και απλή, όμως είναι μια διαδικασία που απαιτεί συγκεκριμένες γνώσεις, αν τουλάχιστον αυτό που επιδιώκετε είναι η οργανική απήχηση (δηλαδή η δωρεάν απήχηση). Σίγουρα οι πληρωμένες και χορηγούμενες δημοσιεύσεις είναι πιο απλή υπόθεση, αλλά αν χρειάζεται να πληρώνετε πολλά και συνέχεια, μάλλον κάτι δε γίνεται σωστά.
  • Σωστό social media marketing σημαίνει ποιοτικό περιεχόμενο που ενδιαφέρει τον στοχευόμενο χρήστη, συστηματικό posting και διαρκή αναθεώρηση της στρατηγικής ανάλογα με τα στοιχεία της ανταπόκρισης.

Επομένως ως εδώ, το σίγουρο είναι ότι θέλει κόπο. Όμως, γιατί να μπει ένας επιχειρηματίας σε αυτή τη διαδικασία;

Σκεφτείτε τη σχέση σας με τον πελάτη σαν τρεις ομόκεντρους κύκλους: Έξω έξω είναι η αρχική σχέση, η γνωριμία, που επιτυγχάνεται απλώς και μόνο όταν  ο πελάτης γνωρίσει τη μάρκα ή την εταιρεία σας και τα προϊόντα σας. Προχωρώντας προς τα μέσα, αυτός ο ίδιος πελάτης πλέον αρχίζει και βρίσκει κοινά σημεία ανάμεσα στον εαυτό του και τη μάρκα σας, νιώθει να εκφράζεται μέσα από τα δικά σας μηνύματα. Τέλος, στην καρδιά αυτής της σχέσης βρίσκεται μια βαθιά ικανοποίηση που προέρχεται από τη συμμετοχή σε ομάδες που αναπτύσσονται γύρω από τη μάρκα σας, σε ομοϊδεάτες που μοιράζονται τον ενθουσιασμό και την αγάπη τους γι αυτό που πρεσβεύετε. Αν σας φαίνεται εξωπραγματική αυτή η ροή, σκεφτείτε τους φανατικούς της Harley Davidson, του Mini Cooper, των Lego ή ακόμη και μιας ποδοσφαιρικής ομάδας και θα δείτε ότι, μπορεί να είναι δύσκολη και απαιτητική αυτή η σχέση, κάθε άλλο παρά εξωπραγματική είναι όμως.

Τα Social Media λοιπόν καταρχάς σας βοηθούν να γίνετε πιο γνωστοί- άρα στην αρχική γνωριμία με τους πελάτες σας. Όταν μάλιστα αυτά που δημοσιεύετε ενδιαφέρουν ένα ευρύτερο κοινό, δεν είναι σαν απανωτές διαφημίσεις και συνοδεύονται από σωστά hashtags (#), τότε η απήχηση του μηνύματός σας αυξάνεται γεωμετρικά. Βέβαια, ο αριθμός των likes ή των followers μόνος του δε λέει τίποτα, διότι δεν είναι αρκετό να σταματήσει η σχέση στον εξωτερικό κύκλο. Όταν όμως οι χρήστες αρχίζουν και ταυτίζονται με αυτά που δημοσιεύετε, βρίσκουν αστεία τα αστεία σας, ενδιαφέροντα τα ενδιαφέροντά σας κλπ, τότε οι ίδιοι θα τα «υιοθετήσουν», τοποθετώντας τα στο δικό τους «τοίχο» κάνοντας like ή share. Επομένως, όταν (και μόνο τότε) οι χρήστες περάσουν στο δεύτερο στάδιο, της ταύτισης κάποιων απόψεων, τότε θα γίνουν οι ίδιοι διαφημιστές και πρεσβευτές σας. Από την άλλη, για να το δούμε κι αντίστροφα, οι πελάτες σας που μοιράζονται με τους δικούς τους φίλους αυτά που εσείς δημοσιεύετε, αποτελούν σίγουρα μια πολύτιμη βάση πελατών, αφού σας δίνουν συστηματικά μια ψήφο εμπιστοσύνης.

Τέλος, μια σελίδα στο Facebook, ένα hashtag στο twitter ή στο Instragram και ούτω καθεξής, μπορούν να γίνουν κοινός τόπος και σημείο αναφοράς για μια ομάδα ανθρώπων, που καταπιάνονται με μια συζήτηση, στο επίκεντρο της οποίας είστε εσείς. Αυτό πλέον είναι το βαθύτερο σημείο της σχέσης, όταν αυτή γίνεται κοινωνική πράξη και όταν οι καταναλωτές διατίθενται να μοιραστούν απόψεις, να δώσουν feedback, να συνδράμουν σ’ αυτό που ονομάζουμε παραγωγή αξίας για τη μάρκα ή την εταιρεία. Σε αυτό το επίπεδο πλέον μιλάμε για πολύ πιστούς πελάτες, για ανθρώπους που νιώθουν περηφάνεια για τη μάρκα ή την εταιρεία που έχουν επιλέξει και δε το κρύβουν!

Αν συνυπολογίσουμε στα παραπάνω το πολύ χαμηλό κόστος του Social Media marketing- αφού εξορισμού ο στόχος είναι η οργανική απήχηση –η πληρωμένη έρχεται απλά για να δώσει ώθηση- τότε είναι σωστό να πούμε ότι κανένα άλλο μέσο δεν έχει τόσο καλή ανταπόδοση, όσο τα Social Media. Και πριν απαντήσουμε στην αρχική ερώτηση- αν και απάντηση μάλλον δεν αποτελεί έκπληξη- να σημειώσουμε αυτό: στα social media υπάρχει μια ενδιαφέρουσα δικαιοσύνη, με την έννοια ότι όλες οι εταιρείες ξεκινούν από το μηδέν, με μια σελίδα με ένα like. Από κει και πέρα σίγουρα για κάποιες είναι πιο εύκολο να συγκεντρώσουν χιλιάδες fans γιατί μπορούν να τους προσκαλέσουν από διάφορα κανάλια, όμως υπάρχουν άπειρες ιστορίες επιτυχίας από μικρές εταιρείες, που απλώς έκαναν τα πράγματα σωστά, δηλαδή όπως θα τα ήθελε ο χρήστης που στοχεύουν- διότι τα social media δεν είναι το μέρος να πούμε αυτό που θέλουμε, αλλά αυτό που θέλουν να ακούσουν.

Άρα, με όλα αυτά στην εξίσωση, φαίνεται ότι ναι αξίζει τον κόπο το social media marketing και με το παραπάνω! Αφιερώστε λίγο χρόνο να βρείτε πού «συχνάζουν» οι πελάτες που θέλετε να προσελκύσετε, μελετήστε μερικά case studies από τον κλάδο σας, αναζητήστε τις βέλτιστες πρακτικές και μην αφήσετε να πάει χαμένη μια ευκαιρία που μπορεί τελικά να εξελιχθεί σε ένα ισχυρό και διατηρήσιμο συγκριτικό πλεονέκτημα.