Μπορούν τα social media να σου φέρουν νέους πελάτες;

Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Ξεκινάμε από τα βασικά: Ναι μπορούν να σου φέρουν πελάτες. Και πιθανότατα πιο εύκολα απ’ ότι φαντάζεσαι. Σίγουρα, θα χρειαστεί να αφιερώσεις λίγο χρόνο, όμως, αν ξέρεις τι να κάνεις και γιατί, θα αξίζει.

Η ουσία είναι να έχεις στο μυαλό σου ένα πλάνο, και να αποφεύγεις τις βιαστικές, αυθόρμητες αναρτήσεις που συνήθως έρχονται αμέσως μετά τη σκέψη «Ωχ, τι να ανεβάσω τώρα»! Και, αυτό το πλάνο που θα φτιάξεις να είναι ενδιαφέρον γι αυτούς που σε ακολουθούν, όχι για σένα μόνο. Σκέψου το ως εξής: ο «τοίχος» του καθενός στα social media είναι κάτι σαν το σπίτι του, κι εσύ προσπαθείς να βρες τρόπο να μπεις και να ανοίξεις και συζήτηση. Αν το μόνο που έχεις αν πεις είναι πόσο καταπληκτικά κάνεις τη δουλειά σου, πόσο μοναδικές είναι οι ιδέες σου και ποιο είναι το ωράριό σου, είναι αρκετά πιθανό να καταλήξεις να μιλάς χωρίς ακροατήριο, και δε το θέλουμε αυτό, σωστά; Γι αυτό έχουμε 5 tips που θα σε βοηθήσουν και θα κάνουν τη ζωή σου πιο εύκολη και τα social media πιο χρήσιμα για σένα.

1. Σκέψου σαν το Facebook και το Instagram.

Πώς αποφασίζει το σύστημα, ο αλγόριθμος, των social media ποιες αναρτήσεις θα εμφανίσει στο δικό σου το timeline και σε ποιους θα εμφανίσει τις αναρτήσεις της σελίδας σου; Μπορεί να μη το έχεις προσέξει αλλά, δε βλέπεις όλες τις δημοσιεύσεις των σελίδων που ακολουθείς, και αντίστοιχα αυτοί που ακολουθούν τη σελίδα σου δε βλέπουν τις δικές σου. Υπολόγισε ότι κάθε φορά που πατάς «Δημοσίευση» ο αλγόριθμος εμφανίζει την ανάρτηση στο 5% των ατόμων που σε ακολουθούν. Άρα αν έχεις 1000 likes στη σελίδα σου στο Facebook ή 1000 followers στο Instagram θα σε δουν το πολύ 50 άτομα.
Από εκεί και πέρα, ο αλγόριθμος ξεκινάει να βγάζει κάποια συμπεράσματα για να αποφασίσει αν θα δείξει το post σου και σε άλλους χρήστες και κυρίως, αν θα τους αρέσει. Επομένως, κάποιος που συστηματικά κάνει like σε αυτά που δημοσιεύεις, δίνει «σήμα» στον αλγόριθμο ότι του αρέσει το περιεχόμενό σου και άρα προστίθεται στη λίστα αυτών που θα το δουν. Αν μάλιστα αφήνει και σχόλια, τότε οι πιθανότητες αυξάνονται κ.ο.κ.
Με απλά λόγια, δεν έχει σημασία πόσοι ακολουθούν τη σελίδα μας. Σημασία έχει μόνο πόσοι αντιδρούν σε αυτά που ανεβάζουμε- γιατί αυτοί είναι οι μόνοι που στην πραγματικότητα ακούνε αυτά που θέλουμε να πούμε.

2. Σκέψου σαν το ακροατήριό σου

Ποια είναι, λοιπόν, η προϋπόθεση για να αντιδράσει κάποιος στην ανάρτησή σου- εκτός από το να είναι συγγενής; Να του αρέσει αυτό που δημοσίευσες, να τον ενδιαφέρει με κάποιον τρόπο: είτε γιατί είναι χρήσιμο, είτε γιατί είναι αστείο, είτε γιατί συμφωνεί πάρα πολύ. Για παράδειγμα, τα ρητά, τουλάχιστον προς το παρόν, είναι περιεχόμενο που αποδίδει καλά στα social media. Αν εσύ απευθύνεσαι, ας πούμε, σε γυναίκες, και ανεβάσεις ένα ρητό που θα τις κάνει να νιώσουν καλά, πιστεύεις θα κάνουν like; Μάλλον ναι.
«Μα τι σχέση έχουν τα ρητά με το κομμωτήριο;» θα σκεφτείς και θα έχεις δίκιο. Μπορεί να μην έχουν σχέση με το κομμωτήριο καθαυτό, έχουν όμως με τον κόσμο που θα έρθει στο κομμωτήριο. Εσύ, με ένα ρητό ή μια έξυπνη ατάκα, μια ωραία φωτογραφία, ένα σχόλιο για κάποιους celebrities τους πείθεις να σε βάλουν στο σπίτι τους. Άπαξ και μπεις, θα βρεις την ευκαιρία να πεις και για το κομμωτήριό σου.

3. Βρες ένα θέμα για κάθε μήνα

Όταν θα καθίσεις να κάνεις τον προγραμματισμό των αναρτήσεών σου, θα διαπιστώσεις ότι χρειάζεσαι τρόπους για να ετοιμάζεις πολύ υλικό σε λίγο χρόνο. Υπολόγισε 5 posts την εβδομάδα- ναι, αυτό θέλει το σύστημα για να μη σε ξεχάσει- δηλαδή περίπου 20 αναρτήσεις το μήνα. Προφανώς και δε μπορείς να έχεις 20 διαφορετικές εμπνεύσεις και να διατηρείς και το κομμωτήριο παράλληλα! Οπότε, κάνε το εξής:
• Βρες ένα θέμα για το μήνα, πχ «Πώς προστατεύω τα μαλλιά μου από το κρύο» και υπολόγισε ότι μια ανάρτηση κάθε εβδομάδα θα αφορά αυτό. Το θέμα μπορεί να αφορά κάτι γενικό- πχ τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, τη γιορτή της γυναίκας κλπ- ή κάτι συγκεκριμένο- πχ μια νέα θεραπεία, tips για τα νύχια κλπ.
• Διάλεξε μια μέρα την εβδομάδα για να ανεβάζεις ένα ρητό ή κάτι που θα εμπνεύσει το ακροατήριό σου. Μπορεί να είναι οτιδήποτε- πες ότι είναι «η πιο γλυκιά στιγμή της εβδομάδας» κι ανέβασε κουτάβια και γατάκια, δεν έχει σημασία, εφόσον το κάνεις σε συνέχειες. Οπότε, έτοιμο και το δεύτερο post.
• Δύο αναρτήσεις σου θα αφορούν τη δουλειά σου, χτενίσματα, βαφές, μανικιούρ, οτιδήποτε θέλεις. Αρκεί μια καλή φωτογραφία και μια λεζάντα τύπου «Από τα αγαπημένα της εβδομάδας που πέρασε. Σου αρέσει;» Ειδικά οι ερωτήσεις στο τέλος του κειμένου αυξάνουν πάρα πολύ των αριθμό των αντιδράσεων, οπότε ναι, ένα ερωτηματικό κάνει θαύματα!
• Η πέμπτη ανάρτηση μπορεί να αφορά τον ένα μήνα προϊόντα, τον άλλον γυναίκες που θαυμάζουμε, τον τρίτο tips για να φροντίσουμε τον εαυτό μας την Κυριακή, διαλέγεις και παίρνεις. Μπορείς απλά να πεις ότι είναι μέρα μπαλαντέρ, και θα ανεβάζεις αυτά που σου τράβηξαν την προσοχή και δεν βρήκες άλλη μέρα να ανεβάσεις.
Κάπως έτσι, φτιάχνεις για τη σκέψη σου ουσιαστικά ένα χάρτη, και οι 20 αναρτήσεις γίνονται τελικά, 5 θέματα!

4. Άνοιξε συζητήσεις.
Το κειμενάκι που συνοδεύει τη φωτογραφία μπορεί να γίνει αφορμή για συζήτηση, στα σχόλια. Για την ακρίβεια, μακάρι να γίνει αφορμή για συζήτηση. Θα πρέπει να βρεις λίγο χρόνο, όμως, ώστε να συμμετέχεις κι εσύ. Απάντησε, κάνε νέες ερωτήσεις, κάλεσε κι άλλους χρήστες να πούνε τη γνώμη τους, δημιούργησε μια «παρέα» μέσα στα social media σου. Μέσα σε αυτή την παρέα, βρίσκονται οι νέοι πελάτες σου!

5. Παίξε!
Χρησιμοποίησε το εργαλείο των δημοσκοπήσεων (στο Instagram είναι διαθέσιμο στα stories) και ζήτα τη γνώμη του ακροατηρίου σου. Δείξε δύο φωτογραφίες (από εναλλακτικά χτενίσματα, από διάσημες εμφανίσεις, από πειραματισμούς με χρώματα) και ζήτα να σου πουν ποια προτιμούν. Βάλε πρόκληση να σου στείλουν το πιο ανατρεπτικό χτένισμα που έχουν δει, και μετά ανέβασε τις εικόνες που θα σου στείλουν σε μια ανάρτηση. Κάνε ένα διαγωνισμό, αλλά…
Οι διαγωνισμοί- τα Giveaways- χρησιμοποιούνται περισσότερο και πιο επιπόλαια απ’ ότι θα έπρεπε. Λογικά έχει καταλάβει ήδη ότι δεν έχει μεγάλη αξία να πεις «ακολούθησέ με εσύ και 3 φίλες σου και μπείτε σε κλήρωση» γιατί πιθανότατα κανείς από αυτούς τους 4 δε θα γίνει πιστό ακροατήριο. Δες τους διαγωνισμούς σαν έναν τρόπο να πεις με έμφαση κάτι που σε ενδιαφέρει. Για παράδειγμα, αν έχεις παραλάβει νέα χρώματα σε βαφές μαλλιών, κάνε έναν διαγωνισμό ζητώντας να επιλέξουν ποιο χρώμα από τη νέα παλέτα θα ήθελαν στα μαλλιά τους και στο τέλος κλήρωσε μια βαφή. Με αυτόν τον τρόπο θα βάλεις το ακροατήριό σου να ασχοληθεί με τα νέα χρώματα, να αφιερώσει λίγα δευτερόλεπτα να διαλέξει και άρα να πετύχεις ένα αποτέλεσμα που έχει πραγματική σημασία για σένα.

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό myextension.gr, ένα περιοδικό για τους επαγγελματίες της κομμωτικής.