To digital marketing στην εποχή της καραντίνας

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Είτε π.κ. (προ Κορωνοϊού) είχες ασχοληθεί με το digital marketing του μπαρμπέρικού σου, είτε όχι, τώρα είναι η ώρα να το κάνεις. Δες το σαν μια ευκαιρία και σαν ένα νέο κανάλι επικοινωνίας που θα αναπτύξεις με το κοινό σου -παρέβλεψε ότι για τώρα είναι το μόνο κανάλι που έχεις…

Για ένα μπαρμπέρικο το digital marketing μεταφράζεται σε προφίλ στα social media, σε κανάλι στο youtube, ένα website ή ένα blog, και ενδεχομένως newsletters που μπορείς να στείλεις εφόσον έχεις ήδη συγκεντρώσει κάποια emails. Αν δεν έχεις τίποτα από τα παραπάνω, no worries: άνοιξε ένα Facebook Page και ζήτα από τους δικούς σου φίλους να το ακολουθήσουν και να προσκαλέσουν κι άλλους, ώστε να υπάρξει ένας πυρήνας κοινού. Ευτυχώς, η απήχηση στα social media λειτουργεί όπως ο μονοκύτταρος φίλος μας, covid-19: εκθετικά.  Από εκεί και πέρα, θα πρέπει να καταγράψεις και να οργανώσεις ένα mini πρόγραμμα δημοσιεύσεων και ενεργειών, ώστε να κρατάς επαφή με τον κόσμο σου (ή ακόμη και μέσα σε όλο αυτό να καταφέρεις να βρεις νέους μελλοντικούς πελάτες).

“Γιατί να το κάνω αυτό; Ποιος έχει όρεξη τώρα για τέτοια;”

Το Internet αυτές τις παράξενες μέρες έχει υποκαταστήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις καθημερινές μας συνήθειες: πολλά από αυτά που θα τα κάναμε με φυσική παρουσία, πλέον τα κάνουμε online: επικοινωνούμε, ενημερωνόμαστε, ακόμη και μαζευόμαστε με video κλήση για ποτά στο σαλόνι. Το digital marketing είναι έτσι κι αλλιώς ο τρόπος να δείξει μια επιχείρηση το “ανθρώπινο” πρόσωπο της, με την κυριολεκτική έννοια, δηλαδή να συμπεριφερθεί σαν να ήταν άνθρωπος. Μέσα από έναν περίπλοκο ψυχολογικό μηχανισμό, αυτή η διαδικασία κάνει τους χρήστες να συνδέονται συναισθηματικά με brands και επιχειρήσεις και τελικά να γίνονται πιστοί πελάτες. Τώρα, που όλοι μαζί ζούμε το 2020, γραμμένο από τον  Stephen King, τώρα είναι που έχουμε ανάγκη να μείνουμε απασχολημένοι και αισιόδοξοι. Εδώ, μπαίνεις εσύ και το digital marketing που θα κάνεις.

Τι να κάνεις :

Πρώτα απ’ όλα, προσδιόρισε το κοινό σου: απευθύνεσαι κυρίως σε νέους άντρες; Σε λίγο μεγαλύτερους, που ενδεχομένως να έχουν κλειστεί με τα παιδιά στο σπίτι; Και στους δύο; Διάλεξε το ακροατήριό σου και μπες στη θέση τους. Ξέχνα για μια στιγμή ότι σχεδιάζεις αναρτήσεις για ένα μπαρμπέρικο και προσπάθησε να σκεφτείς και να κατανοήσεις, τι πραγματικά ενδιαφέρει το κοινό σου τώρα; Τι θα του κέντριζε το ενδιαφέρον; Μπορεί να καταλήξεις σε θέματα που αφορούν την επικαιρότητα, σειρές του Netflix, αθλητικά νέα, επιχειρηματικά νέα, δραστηριότητες με τα παιδιά κ.λπ. Σημείωσέ τα. Αυτές οι ενότητες, είναι το 80% των δημοσιεύσεων που θα κάνεις.

Στη συνέχεια, άνοιξε το διάλογο: ανέβασε μια ανάρτηση με την οποία θα εξηγείς ότι σε ενδιαφέρει να γίνεις μια πηγή αισιοδοξίας μέσα σε όλο αυτό το στρες και ότι περιμένεις σχόλια και ιδέες για τα θέματα συζήτησης. Συνόδεψε την ανάρτηση με μια φωτογραφία του μπαρμπέρικού σου ή με ένα quote που σε εκφράζει.

Κάθε ανάρτηση που θα ανεβάζεις θα πρέπει να συνοδεύεται από ένα κείμενο, γραμμένο “σαν να μιλάς εσύ”, όχι με περίεργο και ξύλινο λόγο και να δίνει ένα κίνητρο σε αυτούς που θα τη δουν να αντιδράσουν, πχ γιατί τελειώνεις με μια ερώτηση. Ίσως ακούγεται περίεργο άλλά έχουμε τόνους από στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι οι χρήστες των social media θέλουν λίγο «σπρώξιμο» για να αντιδράσουν.

Το υπόλοιπο 20% του περιεχομένου σου, είναι το βαρύ πυροβολικό σου: Ένας διαγωνισμός, ένα live video την εβδομάδα, μια online εκπαίδευση που θα οργανώσεις, συμβουλές που θα δώσεις μέσω video κ.λπ. Αυτοί οι τρόποι είναι πιο διαδραστικοί και έχουν μεγαλύτερη απήχηση, αλλά θέλουν χρόνο, οπότε αν δεν είσαι ήδη εξοικειωμένος καλύτερα να τα ξεκινήσεις σιγά σιγά. Εξάλλου αυτά, σε  συνδυασμό με τις υπόλοιπες αναρτήσεις, θα συμπληρώσουν ένα δυνατό πλάνο που δεν απαιτεί υπερβολικά πολύ χρόνο για να υλοποιηθεί.

Τι να μην κάνεις:

Τα εξής δύο πράγματα: Μη θεωρήσεις ότι το digital marketing τώρα είναι η ευκαιρία σου να πουλήσεις προϊοντα ή να προβάλλεις τον εαυτό σου- δεν θα έχει καλό αποτέλεσμα. Αυτή την περίοδο, σημασία έχει η αλληλεγγύη και η υποστήριξη, και αν δείξεις ότι όντως θέλεις να κρατήσεις επαφή με το ακροατήριό σου, θα δεις ότι αυτό θα εξαργυρωθεί όταν τελειώσει αυτή η ιστορία. Έτσι κι αλλιώς, όταν μιλάμε για περιεχόμενο στα social media, πάντα εννοούμε “αυτά που θέλει να ακούσει το κοινό μας, όχι αυτά που θέλουμε να πούμε σώνει και καλά εμείς”. Πόσο μάλλον τώρα, που αυτό το περίφημο empathy/ ενσυναίσθηση, έχει αναχθεί σε εταιρική αξία.

Και, μην απογοητευτείς αν δεν μαζεύεις δεκάδες likes. Η συμπεριφορά των χρηστών των social media έχει αλλάξει εδώ και λίγο καιρό και είναι πολύ συχνό πια να παρακολουθούν και να διαβάζουν χωρίς να αλληλεπιδρούν. Πρόσφατα μάλιστα μας προέκυψε κι αυτό που λέμε “dark social”, δηλαδή περιεχόμενο που στέλνει ο ένας χρήστης στον άλλον με μήνυμα, και άρα δεν φαίνεται η αλληλεπίδρασή του. Όπου να ‘ναι θα σταματήσει, και στην Ελλάδα, να εμφανίζεται ο αριθμός των likes σε κάθε ανάρτηση στο Instagram, οπότε, όλα καταλήγουν στο ίδιο σημείο: ό,τι κάνεις κάντο καλά και το αποτέλεσμα θα έρθει.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο thebmag