Video Marketing- Το μαγικό ραβδί του online marketing?

Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Μια από τις αλήθειες που κάνουν το marketing συναρπαστικό και τρομακτικό ταυτόχρονα, είναι η ταχύτητα με την οποία νέες must have τεχνικές εμφανίζονται, μέχρι να πεις “Kotler”.  Γι αυτούς που ακόμη πιστεύουν ότι το marketing mix έχει 4 P και ότι προβολή και διαφήμιση σημαίνει τεράστια budgets- τα οποία πιθανότατα δεν έχουν, τα νέα είναι καλά και κακά ταυτόχρονα:

– Το κακό νέο είναι ότι για άνθρωποι του marketing έχετε μείνει πολύ πίσω, φίλοι μου αλλά

– Το καλό είναι ότι υπάρχουν τόσα νέα μέσα, και μέσα σ’ αυτά τα νέα μέσα τόσοι τρόποι να ελιχθεί κανείς, που ακόμη και με ελάχιστο budget μπορούν να γίνουν θαύματα. Το όχι-και-τόσο-μυστικό  σύνθημα είναι “Content Management”, διαχείριση περιεχομένου επί το ελληνικότερον.

Content Management σημαίνει τροφοδοτώ το internet- και κυρίως τα social media- συστηματικά με νέο υλικό, ποιοτικό και ενδιαφέρον ώστε οι fans της εταιρείας να βρίσκονται διαρκώς σε αλληλεπίδραση. Το σωστό και από μια άποψη στρατηγικό content management προβλέπει την ομάδα που ασχολείται με αυτό να καθίσει και να σχεδιάσει, σε ετήσια βάση, τις κύριες θεματικές ενότητες μηνυμάτων που θα στείλει μέσα στο έτος, και μετά σε μεγαλύτερο βάθος, με ποια μορφή θα σταλούν τα μηνύματα αυτά: Θα είναι κείμενο? Κάποιος διαγωνισμός ίσως? Εικόνες ή μήπως video?

Είναι πρακτικά αδύνατο να επιχειρήσω σε ένα post να καλύψω έστω και πολύ επιφανειακά όλα τα θέματα που σχετίζονται με το Content Management, γι αυτό θα μείνω εδώ και σε επόμενο post θα εμβαθύνω περισσότερο στο πώς σχεδιάζουμε αντίστοιχες στρατηγικές. Με αφορμή ένα σεμινάριο που παρακολούθησα πριν 2 μέρες όμως για το video marketing, θα σταθώ σε αυτή την εναλλακτική και τη δυναμική της.

Το Video Marketing

Καταρχάς, με τον όρο video marketing αναφερόμαστε στη συστηματική διοχεύτευση πληροφοριών στο Internet και τα Social Media με τη μορφή video. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η χρήση αυτού του μέσου στην ψηφιακή επικοινωνία αυξάνει το ενδιαφέρον των επισκεπτών, κρατάει την προσοχή τους περισσότερο και δίνει σημαντική ευκαιρία στην εταιρεία να περάσει τα μηνύματά της, αλλά και προβάλλει το brand της μπροστά σε σωστά μάτια. Ενδιαφέρον έχει εδώ να αναφέρω το εξής: To 2002 -πριν το χείμαρρο των social media- ένας μέσος καταναλωτής αφιέρωνε 12 δευτερόλεπτα προσοχής στο μήνυμα που περνούσε μπροστά του. Σήμερα, ο τεράστιος όγκος πληροφοριών έχει οδηγήσει σε μια προφανή “κούραση”, με αποτέλεσμα το διάστημα που έχει μείνει στους marketers για να κερδίσουν ή να χάσουν τον αποδέκτη του μηνύματός τους να μην ξεπερνά τα 7 δευτερόλεπτα (Τα χρυσόψαρα έχουν attention span 9 δευτερολέπτων…). Συνεπώς, οποιοδήποτε μέσο εξασφαλίζει προσοχή για περισσότερο από 7 δευτερόλεπτα, είναι ένα πολύτιμο μέσο, τελεία και παύλα.

Κάτω από αυτό το σκεπτικό, αξίζει να αφιερώσει κανείς μερικές ακόμη σκέψεις σχετικά με το video marketing, ξεκινώντας από το περιεχόμενο και την προέλευση των videos. Εφόσον ο στόχος είναι να “γράψουμε” το μήνυμα και το brand μας στο μυαλό του πελάτη, είναι μάλλον προφανές ότι το video πρέπει να έχει παραχθεί απο την εταιρεία και όχι να είναι κάποιο τυχαίο υλικό που βρήκαμε στο Youtube. Προφανέστατα, το περιεχόμενο του video θα πρέπει να έχει άμεση σχέση με το αντικείμενο της εταιρείας μας, ειδάλλως ο στόχος της αλληλεπίδρασης χάνεται από την αρχή.  Μη μπείτε καν στο πειρασμό να σκεφτείτε ότι ένα ωραίο video με γατάκια και σκυλάκια θα τραβήξει την προσοχή στη σελίδα σας στο Facebook, άρα ας το κάνουμε, διότι αυτή η προσοχή ουδεμία περίπτωση έχει να μετατραπεί σε πραγματικό όφελος για εσάς. Τι είναι λοιπόν αυτό που θα είχε πραγματικό όφελος?

– Μικρά videos που εξηγούν  τη χρήση ενός προϊόντος από τη γκάμα σας ή την αξία των υπηρεσιών που προσφέρετε.

– Videos που δείχνουν την εφαρμογή των προϊόντων σας

– Μικρά εκπαιδευτικά προγράμματα για θέματα που σχετίζονται με το αντικείμενο της εταιρείας σας.

Αυτό το υλικό, το οποίο μπορείτε να τραβήξετε ακόμη και με την κάμερα του κινητού σας, αρκεί ο ήχος και η ποιότητα της εικόνας να είναι πραγματικά καλά, θα το τοποθετήσετε αρχικά μέσα στο site σας- η ιδέα ενός video gallery αποδεικνύεται πολύ χρήσιμη. Από κει και πέρα, θα το διοχευτεύσετε στα social media και στο you tube, με προσοχή να εμφανίζεται ξεκάθαρα στο όνομα του video και στη περιγραφή το όνομα της εταιρείας σας. Ένα ακόμη πιο τεράστιο κεφάλαιο στο web marketing είναι το Search Engine Optimization (με απλά λόγια τι να κάνω για να με βρίσκει το Google) και ειδικά για τη περίπτωση των video τα δύο σημεία που ανέφερα έχουν καθοριστική σημασία.

Η αποτελεσματικότητα του video marketing

conversion

Κλείνοντας εδώ θέλω να τοποθετήσω σωστά τον πήχυ των προσδοκιών για την αποτελεσματικότητα όλων αυτών που συζητάμε : Όταν κάνουμε οποιαδήποτε ενέργεια στο website της εταιρείας μας, ο στόχος είναι πάντα το conversion, δηλαδή η μετατροπή του επισκέπτη σε πιθανό πελάτη. Η πιο πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι το conversion rate κατά μέσο όρο είναι 2,9%, δηλαδή για κάθε 100 επισκέπτες στο website σας, οι 3 θα αποφασίσουν να επικοινωνήσουν με την εταιρεία, να ζητήσουν προσφορά κλπ. Αυτό το νούμερο αυξάνεται σημαντικά σε 4,8% για τις περιπτώσεις που εφαρμόζονται πρακτικές video marketing, προφανώς γιατί καταφέρνετε να κρατήσετε τη προσοχή του επισκέπτη περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα νούμερα είναι αυτά και άρα είναι προφανές ότι αυτή η τακτική είναι συμπληρωματική ενός ολοκληρωμένου προγράμματος marketing, αφού μόνη της δε μπορεί να φέρει εξαιρετικά μεγάλη ροή πελατών. Από την άλλη, σε ένα κόσμο που έχει μεταφερθεί στην online πραγματικότητα, η εταιρεία που δε ζει (και) εκεί, είναι σα να μη ζει καθόλου!