10 σημάδια ότι έγινες “κακό αφεντικό”

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Λογικά κανείς ξεκινώντας την καριέρα του δεν ονειρεύτηκε να γίνει “Κακό αφεντικό”, δηλαδή αναποτελεσματικός manager και συνεργάτης που κανείς δε θέλει να δουλεύει μαζί του. Όμως φαίνεται πώς για αρκετούς το κακό management αποδεικνύεται… ταλέντο, τα καταφέρνουν εξαιρετικά και χωρίς να προσπαθούν καν! Ακολουθούν 10 από τις πιο συνηθισμένες ενδείξεις ότι κάτι κάνεις λάθος:

  1. Οι άμεσα υφιστάμενοί σου δεν έχουν στόχους, ούτε πλάνο: Είσαι αυθόρμητος, παίρνεις τις αποφάσεις όταν καλείσαι και ξέρεις από πρώτο χέρι ότι δεν έχει νόημα να προγραμματίζεις το μέλλον σε μια αγορά που όλο αλλάζει. Συνεπώς η ομάδα σου δε ξέρει πού πατά και πού βρίσκεται, ούτε ποιο είναι το όριο της επιτυχίας τους, ούτε που πρέπει να βρίσκονται σε ένα χρόνο από τώρα.
  2. Κάνεις παρατηρήσεις στην ομάδα σου παρουσία τρίτων: Σαφώς, για να μάθουν να είναι πιο προσεχτικοί, θα πεις τώρα από μέσα σου. Άραγε αν θα έκανες την ίδια παρατήρηση, κατ’ ιδίαν, χωρίς να κάνεις τους συνεργάτες σου να ντρέπονται, μήπως θα είχες καλύτερα αποτελέσματα? Εξάλλου ο σκοπός της παρατήρησης είναι η βελτίωση, όχι ο διασυρμός, σωστά?
  3. Τους βάζεις να δουλεύουν υπερωρίες: Οι πραγματικές καταστάσεις όπου οι υπερωρίες είναι πραγματικά απαραίτητες είναι ελάχιστες, και συνήθως σχετίζονται με κάποια κρίση που προέκυψε. Όλες οι άλλες φορές που ο manager ζητά ή αναγκάζει την ομάδα να δουλέψει παραπάνω, είναι απλώς ένδειξη πανικού και κακού time management. Και όχι, μη φαντάζεσαι ότι το κάνουν με την καρδιά τους. Έχουν (κι) αυτοί ζωή …
  4. Εσύ όμως δεν έχεις: Η ισορροπία μεταξύ ζωής και δουλειάς είναι βλακείες των αμερικάνων και δε σε αφορούν εσένα. Εσύ δε σταματάς να δουλεύεις ποτέ, ίσως γι αυτό  να μην έχεις πια πολλούς φίλους και η κατάσταση στο σπίτι να μην είναι και τέλεια, αλλά τι να γίνει κάποιος πρέπει να βγάλει τα προς το ζην. Σωστά? Όχι.
  5. Ξεσπάς : Φωνάζεις, βρίζεις, πετάς τασάκια ή απλώς ξεσπάς σε κλάματα. Τώρα σοβαρά και μεταξύ μας, είναι αυτή εικόνα σοβαρού manager? Μα θα μου πεις άνθρωπος είμαι τι να κάνω. Θα σου προτείνω να πας μια βόλτα, να πάρεις βαθιές αναπνοές και πάνω απ’ όλα να καταλάβεις ότι ο υπερβολικός συναισθηματισμός στο γραφείο δεν οφέλησε ποτέ κανέναν.
  6. Κόσμος πάει κόσμος έρχεται: Η ομάδα σου έχει συνέχεια καινούργια μέλη, κάποιος διαρκώς φεύγει. Κι εσύ προφανώς το εξηγείς αυτό λέγοντας ότι δεν άντεξε τη σκληρή δουλειά, ότι δεν ήταν αρκετά ικανός, ότι καλύτερα που έφυγε θα τον έδιωχνες έτσι κι αλλιώς και τέτοια. Σκέψου για μια στιγμή, σε παρακαλώ. Γιατί οι άνθρωποι που δουλεύουν μαζί σου δε θέλουν να συνεχίσουν να το κάνουν?
  7. (Ή) ‘Εχεις απελπισμένους στην ομάδα σου: Κι αν καμιά φωνάζεις είναι γιατί ξέρεις ότι δε πρόκειται να φύγουν. Πού να πάνε, ξέρουν τι ανεργία έχει εκεί έξω? Ο υπάλληλος που μένει σε μια δουλειά που δε θέλει μόνο και μόνο γιατί δεν έχει διέξοδο είναι η χειρότερη κατηγορία κακού υπαλλήλου. Αφενός γιατί κάνει πάντα μόνο όσα χρειάζεται για να κρατήσει τη δουλειά, ποτέ δε θα δεις το κάτι παραπάνω, κι αφετέρου γιατί δείχνει για σένα ότι βολεύεσαι με τους μέτριους, μ’ αυτούς που κανείς άλλος δε θα πάρει.
  8. Λες ψέματα: Ψέματα, ε, ψεματάκια. Για να τους έχεις σε εγρήγορση και να τους κρατάς και σε απόσταση. Και εδώ που τα λέμε, ότι θες θα λες, γι αυτό είσαι εσύ το αφεντικό, σιγά μη σου κάνουν και παρατήρηση, ή μη τους δώσεις δικαίωμα να σε κρίνουν. Εγώ απλώς να σημειώσω ότι ένα από τα χαρακτηριστικά που όλοι οι leaders είχαν, έχουν και θα έχουν, είναι ότι απολαμβάνουν το σεβασμό των γύρω τους.  Εσύ πόσο διατεθειμμένος είσαι να σεβαστείς κάποιον που λέει ψέματα?
  9. Δε διαβάζεις: Κι ότι διαβάζεις αυτό το post είναι γιατί στο στείλανε. Ειδάλλως άρθρα, βιβλία και τέτοια μπήκαν στο χρονοντούλαπό της ιστορίας άπαξ και πήρες τη θέση. Καλή πρακτική, εξάλλου όποιος είπε ότι ο κόσμος αλλάζει κάθε μέρα κι εμείς πρέπει να ακολουθούμε, απλώς δεν ήξερε ότι εσύ τα ξέρεις όλα. Έτσι κι αλλιώς.
  10. Κάποιοι λένε ότι δεν ακούς, αλλά δε καταλαβαίνεις γιατί:  Πιθανότατα από κακία, επειδή δε κάνεις αυτό που σου λένε. Ε δε φταις εσύ που ποτέ δεν έχουν κάτι χρήσιμο να προσθέσουν και στο τέλος θα κάνεις αυτό που από την αρχή είχες αποφασίσει. Εσύ μια χαρά ακούς. Απλώς όλοι οι άλλοι λένε βλακείες.