Πόσα likes είναι πολλά;

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Θυμάμαι στο σχολείο, και μετά ως φοιτήτρια, πόσο μισούσα την απάντηση “Εξαρτάται” σε τέτοιες ερωτήσεις, που εκ πρώτης νόμιζα ότι θα απαντήσουν τα μεγάλα διλήμματα της ζωής. Και, να που τα γυρίσματα του καιρού με φέρανε κι εμένα να πω αυτό ακριβώς: στην ερώτηση πόσα Likes είναι πολλά, η απάντηση είναι “εξαρτάται”.

Πόσα Likes, Λοιπόν; Εξαρτάται από το μέσο

Νομίζω το ξέρουμε όλοι όσοι δουλεύουμε με τα social media : το Facebook υπολείπεται όλων των άλλων, σε ότι αφορά τον αριθμό των likes του. Δοκίμασε να ποστάρεις το ίδιο υλικό σε FB και IG και θα καταλάβεις τη διαφορά. Βέβαια, το Facebook έχει και περισσότερες επιλογές τύπων αναρτήσεων, οπότε η ανάρτηση που έχει μέσα link μπορεί να πηγαίνει, για παράδειγμα, καλύτερα από την αντίστοιχη μόνο με εικόνα κλπ. Επίσης, το Facebook μας δίνει όλο και λιγότερο οργανικό reach, οπότε σε όρους engagement rate (εξηγώ παρακάτω) τα πράγματα ίσως δεν είναι όσο δραματικά φαίνονται με πρώτη ματιά (όσο μπορεί να μην είναι δραματικός ο μονοψήφιος αριθμός likes σε ένα post που σου πήρε 3 ώρες να ετοιμάσεις).

Αυτό που ξέρουμε γενικά, είναι ότι το Instagram, από τον τρόπο που είναι σχεδιασμένο και μόνο- με ένα δάχτυλο κάνεις scroll, like και πιρουέτες άμα θες, κι αυτό μετράει στον αριθμό των αντιδράσεων που περιμένουμε.

Πόσα Likes τελικά; Εξαρτάται από τον Engagement Rate

ΤοΝ γράφω ως αρσενικό γιατί είναι Ο δείκτης- ο οποίος έχει πολλά και ουσιαστικά να πει: από τους ανθρώπους που είδαν την ανάρτηση πόσοι αντέδρασαν; Δηλαδή, πόσοι έκαναν like ή καρδούλα ή ακόμη και angry face (στο Facebook), έκαναν comment ή share (ακόμη και στο messenger) ή drum rollllllll πάτησαν στο read more? Αν και δεν είναι επί του θέματος, το τελευταίο στοιχείο που μετράει ο αλγόριθμος είναι καλό επιχείρημα για εμάς που επιμένουμε να γράφουμε λεζάντες στις φωτογραφίες…

Από διάφορες έρευνες μαθαίνουμε ότι κατά μέσο όρο όταν ο engagement rate είναι από 1%-5% έχουμε λόγους να είμαστε χαρούμενοι (πηγή για το συγκεκριμένο είναι το Hootsuite). Και πάλι, όσοι δουλεύουμε στα social ξέρουμε ότι ακόμη κι αυτά τα -εκ πρώτης- χαμηλά νούμερα, δεν είναι τόσο εύκολα να έρθουν. Αν θέλεις λίγο πιο αναλυτικά μια κατάσταση έχουμε και λέμε:

Λιγότερα από 1%: χαμηλή απόδοση

Ανάμεσα σε1% και 3.5% : μέτρια απόδοση

Ανάμεσα σε 3.5% and 6% : Υψηλή απόδοση

Πάνω από 6% = Πολύ υψηλή απόδοση

Ε, θα μας πεις επιτέλους πόσα likes; Εξαρτάται από τον Grand Engagement Rate

Μην το ψάξεις στο Google, δεν θα τον βρεις, απ’ όσο ξέρω. Είναι ένας δείκτης που χρησιμοποιούμε στην The Brand Love, τον οποίον συμπεριέλαβα και στο βιβλίο μου και έχω αρκετά καλό feedback ώστε να συνεχίζω να τον αναφέρω. Εδώ, λοιπόν, είναι ο δείκτης του engagement σε μια ανάρτηση σε συνάρτηση με το σύνολο των likes / followers κλπ που έχει ο λογαριασμός. Προφανέστατα αυτό το νούμερο είναι πάρα πολύ μικρό, όμως, ουκ εν τω πολλώ το ευ. Γιατί, κάπως πρέπει να μετρήσουμε και τη συνολική κινητικότητα των λογαριασμών που μας ακολουθούν, για να καταλάβουμε τελικά πόσο καλή είναι η στόχευσή μας, γενικά, αν είναι ποιοτικό το κοινό που μας ακολουθεί και αν κάνουμε αυτό που εκείνοι περίμεναν από εμάς.

Συμβαίνει συχνά να βλέπουμε λογαριασμούς με εκατοντάδες χιλιάδες followers και likes και μας πιάνει απελπισία για τα δικά μας social media. Όμως, δες το εξής: το σημερινό (08.05.23) post της Apple στο Instagram έχει 57.000 likes περίπου. Huge ε? Ο λογαριασμός έχει 30 εκατομμύρια followers, ποιος να συγκριθεί μαζί τους. Όμως το grand engagement rate (57.000/30.000.000) μας βγαίνει 0.002 περίπου. Σαν να λέμε ότι ένας λογαριασμός με χίλιους followers παίρνει 2 likes ανά ποστ. Χωρίς να υποτιμώ την σημασία του awareness, θεωρώ ότι κάπως έτσι ίσως μπαίνουν τα πράγματα σε μια διαφορετική προοπτική.

Πόσα Likes είναι πολλά; Εξαρτάται από πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες.

Τελικά, έχει σημασία; Έχει μόνο όταν συνδέεται άμεσα με έσοδα στην επιχείρηση. Ειδάλλως όλοι μπορούν να κάνουν ένα giveaway και να μαζέψουν μερικές εκατοντάδες likes. Είναι αυτοί μελλοντικοί πελάτες; Ας μου επιτραπεί να αμφιβάλλω…

P.S. κάποια στιγμή θα γράψω και για τον άλλον όρο που επινόησα κι έγραψα σε ένα άλλο βιβλίο μου, το “Meformation”.