Πώς να “σκοτώσεις” το Instagram σου- 100% επιτυχία

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Δεν είμαι σίγουρη αν ο αλγόριθμος ξεκινά εκεί που τελειώνει η κοινή λογική, ή αν είναι ο ξεκάθαρος εκφραστής της, τελικα. Από την άλλη, λίγο η σύγχυση που προκαλούν οι guru της παράκαμψης, λίγο αυτά που φανταζόμαστε σωστά, αλλά δεν ειναι, πάρα πολλοί IG λογαριασμοί επαγγελματικού ενδιαφέροντος, βρίσκονται να έχουν αυτοπυροβοληθεί στα πόδια.

1. “Γιατί να περιμένω αφού μπορώ να τους έχω τώρα “

Είναι από τα μέσα που προκαλούν την υπομονή μας, αφού, όσο εύκολα μαζεύει μια εικόνα likes, τόσο δύσκολα μαζεύει ένας λογαριασμός followers. Φυσικά και μπορείς να το “κλέψεις” αυτό: είτε αγοράζοντας followers, είτε ακολουθώντας κατά δεκάδες άλλους λογαριασμούς με hashtag #follow4follow και άλλα αντίστοιχα. Καταλήγεις τελικά με ένα από τα δυο πιθανά προβλήματα:

• Έχεις πολλούς followers και μεγάλη επιτυχία στα bots, αλλα ελάχιστη αλληλεπίδραση, αφού κανείς δεν ασχολείται (ούτε είχε σκοπό να το κάνει) με το περιεχόμενό σου. Αυτό ρίχνει ουσιαστικά την ποιότητα του λογαριασμού σου και σου βάζει μια ωραιότατη τρικλοποδιά.

• Ο λόγος followers/following είναι μεγαλύτερος από 1, δηλαδή ακολουθείς περισσότερους απ’ όσους σε ακολουθούν. Επίσης επηρεάζει την ποιότητα του λογαριασμού – και εύκολα/γρήγορα σε φέρνει στην κατηγορία “Spam”.

2. “Δικό μου είναι, όποτε θέλω ποστάρω”

Καταρχάς, ναι φυσικά. Απλά, μιας και την ανοίξαμε τη συζήτηση, ας πούμε και για τον καθοριστικό ρόλο της συνέπειας στο marketing για το Instagram. Ξεκάθαρα, μπορείς να δημοσιεύεις μια φορά στο τόσο, αλλά όσο μεγαλύτερη η ασυνέπεια, τόσο πιο βαθιά στα άδυτα του IG θα χάνεσαι. Ο σκοπός του μέσου-και των social media γενικά- είναι να δημιουργήσουν σχέσεις ανάμεσα σε χρήστες και brands/ δημιουργούς περιεχομένου. Όσο περισσότερο αναξιόπιστο μέρος αυτής της σχέσης δείχνεις, τόσο λιγότερες πιθανότητες να ρισκάρει ο αλγόριθμος να σε προτείνει.

3. “Μεγάλη Προσφορά “

Αν μέσα στο φωτογραφικό σου άλμπουμ (ok boomer) φυλάς και φυλλάδια πιτσαρίας, τότε αυτό εδώ θα σε μπερδέψει. Σε κάθε άλλη περίπτωση όμως, δεν θα σου φανεί παράλογο να πούμε ότι σε ένα περιβάλλον που όρισε αυτό που λέμε “visual storytelling”, τα εμπορικά, εντελώς πωλησιακά γραφικά είναι εκτός θέματος.

“Μα αφού μου φέρνουν πωλήσεις, τι λες τώρα;” θα πει ο γνωστός Π. (πνεύμα αντιλογίας) που με κυνηγάει από το βιβλίο. Είσαι σίγουρος, Π; Είσαι 100% σίγουρος και με στοιχεία από τα analytics σου ότι οι πωλήσεις έρχονται από το Instagram? Διότι λίγο η δυσκολία με τα links (όσο και να προσπαθήσεις, πάλι ανενεργό θα είναι), λίγο η συμπεριφορά του χρήστη που σπάνια θα πάει στο Link in Bio, οι πιθανότητες είναι ότι οι πωλήσεις σου έρχονται από αλλου. Φυσικά και παίζει ρόλο το IG στην εικόνα και την αναγνωρισιμότητα, αλλιώς γιατί ασχολούμαστε! Αλλά, ίσως αν δοκιμάσεις να προσεγγίσεις το ακροατήριο σου με πιο ινσταγκραμμικές εικόνες, να εκπλαγείς από την αλλαγή που θα δεις στα KPIs σου.

4. Βρες πώς δουλεύει και “κλέψτο”

Πρόσφατα είδα ένα post από κάποιον growth hacker που εξηγούσε τι πρέπει να κάνουμε ώστε να συμπεριληφθεί ο λογαριασμός μας στις προτάσεις για follow που φτιάχνει το Instagram. Αν εξαιρέσουμε ότι ήταν μια σειρά από βήματα εντελώς αβέβαιης εξέλιξης, η ουσία του ήταν “πώς να κοροϊδέψεις τον αλγόριθμο”. Αυτολογοκρίνω μεγάλο μέρος αυτών που θα ήθελα να πω και πάω στην εξής ερώτηση: Γιατί; Τόσο η πράξη όσο και η θεωρία λένε ότι αν δημοσιεύεις καλό (relatable) περιεχόμενο, με συνέπεια ως προς το brand και το ακροατήριό σου, όχι μόνο θα χτίσεις τη σχέση αλλά θα αποκτήσεις και θετικό eWOM (e- Word of mouth). Ποιο από αυτά δεν μπορείς να κάνεις, και χρειάζεσαι την παράκαμψη, την οποία 9 στις 10 θα τη βρεις μπροστά σου;

5. #Hashtag #0-100

Για να μην παρεξηγηθώ, το #0-100 είναι ένα hashtag που δεν δουλεύει γιατί έχει παύλα στη μέση, άρα λάθος ορθογραφία. Αυτό βέβαια δεν εμποδίζει διάφορα τέτοια μαργαριτάρια δίεση να κυκλοφορούν. Η λύση εδώ είναι απλή, μετά το # βάζουμε μόνο γράμματα και αριθμούς.

Πόσα hashtags είναι, όμως, αρκετά και ποια; Στο πρώτο μέρος υπάρχει μια σχετικά συγκεκριμένη απάντηση που λέει πάνω από 11 (το έχουμε συζητήσει αναλυτικά αυτό κι αλλού). Πάνω από 11, βέβαια, είναι και τα 4000, θα μου πεις. Ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι το επέτρεπε το μέσο, θα κατέληγες με μια ανάρτηση υπερβολικά generic (με τόσα hashtags λογικά απευθύνεσαι στους πάντες). Πέρα από το μυστήριο του shadowban -οι φήμες λένε ότι κάποια hashtags πολύ generic τα μπλοκάρει μόνο του το IG- η ουσία είναι ότι όσο ανεβαίνει η απήχησή σου σε κοινά που δεν ενδιαφέρονται γι αυτό που λες, τόσο πέφτει το engagement rate και σιγά σιγά, τα πάντα.

Σε ό,τι αφορά το “ποια hashtags” εδώ η συζήτηση είναι αντίστοιχη με την επιλογή των keywords στο Google: επιλέγουμε πιο γενικά ώστε να μας δει περισσότερος κόσμος ή πιο ειδικά, ώστε να μας δουν λιγότεροι αλλά οι σωστοί;

Δεν θα εκπλαγείς που θα σου πω “και τα δύο”, έτσι κάνουμε συνήθως στα κρίσιμα ερωτήματα. Ένας συνδυασμός και η στενή παρακολούθηση μέσω analytics είναι η πιο αποτελεσματική και λογική λύση.