Σήμερα, 23 Αυγούστου, γιορτάζεται η Internaut Day, η ημέρα αυτών που ασχολούνται και σερφάρουν στο Internet, δηλαδή περίπου του μισού πληθυσμού του πλανήτη. Και είναι η ημέρα που θυμόμαστε τον Sir Tim Berners-Lee και την ομάδα του, που στο CERN, το 1991, έδωσαν το internet στο ευρύ κοινό και άλλαξαν τον κόσμο για πάντα. Έναν κορυφαίο επιστήμονα, που αφιέρωσε τη ζωή του στο internet- σήμερα ασχολείται με την ασφάλεια του διαδικτύου και το μέλλον του διαδικτύου- και έδωσε στην ανθρωπότητα δυο ανεκτίμητα δώρα: το Internet κι ένα μάθημα.
Internaut Day: Ταξιδιώτες της πληροφορίας
Οι στατιστικές μιλάνε από μόνες τους: Το Internet διεισδύει ραγδαία, παντού, και σήμερα, από όλον τον πληθυσμό του πλανήτη, σχεδόν το 50% έχει πρόσβαση, με το ποσοστό να ανεβαίνει στο 89% στη Βόρεια Αμερική και στο 74% στην Ευρώπη. Αυτή η νέα συνήθεια, έφερε νέα ήθη και συμπεριφορές, άλλαξε τον τρόπο που σκεφτόμαστε, τον τρόπο που ψωνίζουμε, τον τρόπο που αναζητούμε πληροφορίες. Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι πλέον η δυνατότητά μας να μείνουμε συγκεντρωμένοι (attention span) είναι χαμηλότερη από αυτή του χρυσόψαρου (!!!) χάρη στα smartphones, δηλαδή στο Internet. Ενόσω το 2000 μπορούσαμε να κρατήσουμε προσηλωμένη την προσοχή σε ένα πράγμα για 12 δευτερόλεπτα, ο χρόνος αυτός σήμερα έχει ήδη πέσει στα 8, ενώ τα χρυσόψαρα υπολογίζονται ότι έχουν διάρκεια προσήλωσης 9 δεύτερα. Ταυτόχρονα, όμως, είμαστε πιο ικανοί να επεξεργαζόμαστε πολλαπλές πληροφορίες την ίδια στιγμή (multitasking) ακριβώς γιατί το μυαλό μας έχει συνηθίσει να “παρακολουθεί” πλήθος πληροφοριών, πχ να σερφάρει και να βλέπει τηλεόραση παράλληλα.
Επίσης, με τις μηχανές αναζήτησης και την πανεύκολη πρόσβαση σε τεράστιο όγκο πληροφοριών, μάθαμε να ψάχνουμε πιο πολύ, να μη συμβιβαζόμαστε ως καταναλωτές με την πρώτη λύση, να συγκρίνουμε και να αναζητούμε διαρκώς ευκαιρίες. Για τις επιχειρήσεις αυτό σημαίνει ότι ο ανταγωνισμός είναι ένα κλικ μακριά και μπορεί να βρίσκεται σε οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη και ότι ο καταναλωτής δε θα πειστεί από επιχειρήματα που δεν είναι τεκμηριωμένα. Παλαιότερα, κάθε κατάστημα μπορούσε να διατείνεται ότι πουλάει στην καλύτερη τιμή και ήταν πραγματικά δύσκολο για τον πελάτη να ελέγξει την ορθότητα αυτής της δήλωσης. Όμως, ακόμη κι αν κατάφερνε με κάποιο τρόπο να τη διαψεύσει, η κακή του εμπειρία θα κυκλοφορούσε στον κύκλο του ως word of mouth, με, εκ των πραγμάτων όμως, περιορισμένη εμβέλεια. Αντιθέτως, σήμερα, το internet έχει επιβάλλει ένα νέο τύπο διαφάνειας, όπου τα νέα ταξιδεύουν αστραπιαία και τίποτα πια δε μένει κρυφό, δημιουργώντας συχνά σοβαρές κρίσεις που απειλούν μέχρι και κολοσσούς. Η ουσία είναι ότι ο Tim Berners-Lee, με την ανακάλυψή του, πυροδότησε μια διακριτική επανάσταση, μια δραστική αλλαγή παραδείγματος σε ατομικό, επιχειρηματικό και κοινωνικό επίπεδο.
Internaut Day: Ένα μάθημα ηγεσίας
Αυτές οι σπουδαίες επιτυχίες κάποιων ανθρώπων, είναι ταυτόχρονα σπουδαίες πηγές έμπνευσης, πραγματικές, βγαλμένες από την καθημερινή ζωή. Φαντάζεστε ότι η πορεία του Berners-Lee ήταν εύκολη, σαν περίπατος; Ότι δε θέλησε ποτέ να τα παρατήσει, αποκαρδιωμένος από μια προσπάθεια που δεν “έβγαινε”, ή από κριτικές και εμπόδια που βάζουν αυτοί που φοβούνται την αλλαγή; Πιστεύετε ότι ο Berners-Lee κατάφερε να αλλάξει τον κόσμο, μόνος του; Χωρίς μια ομάδα συνεργατών, που σκέφτηκαν, διαφώνησαν, συμφώνησαν και κατέληξαν στον internet όπως το γνωρίζουμε σήμερα;
Προφανώς και αυτό που έχουμε μπροστά μας, είναι ένα (ακόμη) παράδειγμα αφοσίωσης, προσήλωσης , γνώσεων και ηγετικών δεξιοτήτων, που επέμεινε και νίκησε. Και αυτό από μόνο του είναι η δεύτερη συμβολή του sir Tim Berners-Lee στην ανθρωπότητα, ένα απτό παράδειγμα ότι, όντως, “the limit is the sky” κι ότι αρκεί ένα πειθαρχημένο, τολμηρό, δημιουργικό μυαλό για να αλλάξει τον κόσμο, στ’ αλήθεια. Για τα πρακτικά, και προς επιβεβαιώση της διαρκούς αναζήτησής του, ο Berners- Lee έχει ήδη ξεκινήσει να αναζητά το επόμενο Internet, ενώ θα μπορούσε απλώς να επαναπαυτεί στις δάφνες, τη δόξα και την περιουσία του. Στο video παρακάτω τα λέει όλα μόνος του. Εμείς, με την αφορμή του Internaut Day, απλώς λέμε: Ευχαριστούμε sir Tim Berners-Lee!