Ανοίγω το πρωί το Facebook και βλέπω δύο συνεχόμενες αναρτήσεις, από ένα γνωστό και πολύ δραστήριο brand της Κύπρου, στα αξεσουάρ μόδας. Ήταν βίντεο, από αυτά που τις τελευταίες μέρες έχουν γίνει viral, τα οποία ναι μεν καμία σχέση δεν έχουν με το αντικείμενο εργασιών του brand, από την άλλη, όμως έχουμε πει για τον κανόνα 70-20-10 που ισχύει στο περιεχόμενο, οπότε σκέφτομαι, προσπαθούν να πιάσουν οργανική απήχηση. Και μετά βλέπω το κείμενο της ανάρτησης: No comment… Κι εκεί καταλαβαίνουμε, όλοι στη Mind The Gap, ότι μπορεί να γράφουμε συχνά για το social media marketing, όμως μερικά Facebook tips, πολύ γρήγορα και πολύ συγκεκριμένα, μάλλον θα ήταν χρήσιμα. Και ξεκινάμε από το εξής:
Τα Facebook tips αφορούν σελίδες, όχι προφίλ.
Στο προφίλ σας μπορείτε να δημοσιεύετε ότι θέλετε, διότι είναι δικό σας, όχι του marketing. Στη σελίδα σας, πάλι, τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, αφού ο λόγος που την έχετε είναι για να προβάλετε την εταιρεία σας και να χτίζετε την εικόνα της. Έχοντας πει αυτό, όταν βλέπετε τις αναρτήσεις σας να μη βοηθούν στη σωστή προβολή της εταιρείας σας και να μη προσφέρουν στην εικόνα σας, μάλλον είναι καλύτερο να μη τις κάνετε καθόλου… Και ερχόμαστε στο σημερινό παράδειγμα:
Facebook Tips 101: Μη γράφετε “No Comment”
Αν δεν έχετε να πείτε κάτι γι αυτό που δημοσιεύετε στη σελίδα σας, τότε ποιος ο σκοπός της ανάρτησης; Και, πολύ περισσότερο, όταν αυτό που αναρτήσατε δεν αφορά άμεσα το αντικείμενο των δραστηριοτήτων σας, αλλά το επιλέγετε για να κάνετε μια δήλωση, να συνδέσετε κάτι viral με το brand σας. Πώς θα γίνουν όλα αυτά, αν το μόνο που έχετε να πείτε είναι “No comment”? Απλώς, δε θα γίνουν. Και κάπως έτσι θα έχει χαραμιστεί μια ευκαιρία να επιτελέσει η σελίδα σας το σκοπό της, δηλαδή να δείξει τι πρεσβεύετε ως εταιρεία κι ως brand και να συγκεντρώσει άτομα που συμφωνούν μαζί σας.
Για να το κάνουμε πιο συγκεκριμένο: Πιθανότατα έχετε δει το βίντεο από την έναρξη των Παραολυμπιακών Αγώνων, με τη λαμπαδηδρόμο που πέφτει και ξανασηκώνεται. Είναι πολύ δυνατό και πολύ συγκινητικό, γι αυτό κι έγινε αυτοστιγμεί viral. Εσείς, ας πούμε ότι είστε στο τμήμα marketing μιας εταιρείας στο χώρο των καλλυντικών, και βλέπετε μια ευκαιρία οργανικής απήχησης στην ορμή αυτού του video.
Σενάριο 1ο: Το μοιράζεστε στη σελίδα σας και γράφετε στο κείμενο “No comment”. Προφανώς, εννοείτε ότι είστε συγκλονισμένοι από την προσπάθεια, την επιμονή και τα μηνύματα ζωής αυτού του στιγμιότυπου, ή κάτι τέτοιο- ο καθένας όπως θέλει ερμηνεύει ένα “ουδέν σχόλιον”.
Σενάριο 2ο: Το μοιράζεστε γράφοντας, για παράδειγμα, στο κείμενο “Η αληθινή ομορφιά βρίσκεται μέσα μας”. Συνδέετε δηλαδή το video με το brand σας (αφού είστε στο χώρο των καλλυντικών) και κάνετε μια δήλωση, για το τι θεωρείτε ομορφιά και πόσο πιο ουσιαστική είναι αυτή από την εξωτερική εμφάνιση. Αξιοποιείτε την απήχηση του video για να πείτε κάτι για εσάς, χωρίς να πιέσετε, όμως, ή να ενοχλήσετε το χρήστη.
Εσείς τι φαντάζεστε: ποιο από τα δύο σενάρια άραγε θα επιδράσει καλύτερα στο brand σας; Τα σχόλια δικά σας, από εμάς… no comment 😉