Ναι και Όχι: Να αναθέσω το social media management σε γραφίστα;

Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Δεν είναι ότι μας ρωτάνε συχνά εμάς, κατά πόσο πρέπει να επιλέξουν έναν γραφίστα. Σίγουρα δεν είναι μια ερώτηση που μας κάνουν συχνά. Όμως, βλέπουμε την απάντησή της τριγύρω. Λογαριασμοί social media με υπέροχα γραφικά, τελεία. Captions: Λάθος ❌ Hashtags: Λάθος ❌ Στρατηγική: ανύπαρκτη.

Θα πει κανείς “εντάξει, δε περιμέναμε να πείτε κάτι διαφορετικό, εφόσον σας παίρνουν δουλειές”, όμως δεν είναι ακριβώς έτσι:

☑️ Ναι, να αναθέσεις και σε γραφίστα

Κανείς άλλος δε θα σου κάνει τα γραφικά σου τόσο ωραία, σωστά και προσεγμένα, όσο ένας επαγγελματίας. Ειδικά σε μέσα όπως το Instagram, που είναι κατεξοχήν visual, όσο καλά κι αν είναι τα διάφορα εργαλεία τύπου Canva, πάντα θα είναι μια λύση ανάγκης. Έχουμε δει πολλές φορές ωραίες ιδέες για posts με κακή εικαστική υλοποίηση, που τελικά περνάνε απαρατήρητες, δε χρειάζεται να συζητήσουμε περισσότερο το ρόλο της γραφιστικής στα social media. Όμως, όπως συζητούσαμε και σε ένα πρόσφατο post, δεν είναι το ένα ή το άλλο: όταν μιλάμε για γραφιστική και κείμενα στα social media η απάντηση είναι : και τα δύο.

❌ Όχι, να μην αναθέσεις μόνο σε γραφίστα

Όπως έλεγε κι ο Αϊνστάιν, τον καθένα πρέπει να τον κρίνουμε με βάση την ειδικότητά του. Οπότε, όχι, δεν έχεις δίκιο να θυμώσεις με το γραφίστα σου, αν δε καταφέρει να σου φέρει απήχηση, engagement και ΚΥΡΙΩΣ πραγματικά αποτελέσματα. Γιατί, δεν είναι αυτή η δουλειά του. Η ειδικότητα ενός graphic designer είναι να φτιάχνει πολύ όμορφα γραφιστικά, όχι στρατηγικές για content marketing. Ούτε πρέπει να ξέρει ποιος είναι ο ιδανικός αριθμός για hashtags σε κάθε post, ούτε να είναι δεινός κειμενογράφος. Άλλου δουλειά είναι αυτά.

Όλη αυτή η σύγχυση ρόλων, που συνήθως προκύπτει λίγο από παραπληροφόρηση, λίγο από κακές προηγούμενες εμπειρίες και πολύ από οικονομικά κίνητρα, καταφέρνει να τους βρίσκει όλους χαμένους:

  • Εσύ, πληρώνεις κάποιον, δεν παίρνεις τα αποτελέσματα που ήθελες και απογοητεύεσαι.
  • Ο γραφίστας κάνει ό,τι καλύτερο ξέρει και μπορεί, αλλά τελικά σε απογοητεύει.
  • Ο digital marketer μένει εντελώς εκτός και, απογοητεύεται.

Ο ρόλος του digital marketer είναι περίπλοκος και νέος- γι αυτό και λέμε πάντα :

Προσοχή σε αυτούς που έγιναν gurus μέσα σε 5 χρόνια!

Περιλαμβάνει πολλές δεξιότητες και γνώσεις, αλλά η γραφιστική δεν είναι μία από αυτές. Όσο οι marketers το παίζουμε γραφίστες, τόσο οι γραφίστες θα το παίζουν marketers. Και, όλοι θα βγαίνουμε χαμένοι.