shallow focus photography of microscope

Τι είναι τελικά το marketing?

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Και τελικά τί είναι το marketing;

  1. Social media
  2. Performance
  3. Content
  4. Όλα τα παραπάνω

Αν ρωτούσες εμένα πριν 4 χρόνια θα σου απαντούσα απλά αυτό που κάποιοι ποστάρουν πράγματα στα social media.

Ούσα Φυσικός βλέπεις ήμουν χωμένη μέσα σε νούμερα, τανυστές, σωματίδια, και άλλες έννοιες δυσνόητες. Κάπου προς το τέλος της σχολής όμως, που είχα πήξει επειδή χρησιμοποιούσα υπερβολικά το αριστερό μέρος του εγκεφάλου μου, αποφάσισα ότι πρέπει να εξασκήσω και το δεξί. Ξέρεις εκείνο το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη δημιουργικότητα και τις τέχνες και τα συναισθήματα. Οπότε παρακολούθησα ένα σεμινάριο Digital Marketing –ήταν της μοδός βλέπεις- και αφότου τελείωσε με έπιασε μια περιέργεια για τον χώρο και πώς θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω τις τεχνικές μου γνώσεις και την αγάπη για τα νούμερα προς όφελος του Marketing, ουπς πάλι στα νούμερα γύρισα!

Αυτό το combo τη σήμερον ημέρα ονομάζεται Performance Marketing και ουσιαστικά διαβάζεις και αναλύεις νούμερα, ποσοστά και στατιστικά έτσι ώστε να κατανοήσεις καλύτερα τι χρειάζεται η επιχείρηση σου, που χωλαίνει και τι πρέπει να κάνεις καλύτερα. Όροι όπως το engagement rate, CTR, CPM, ROI φάνταζαν ξαφνικά πολύ ενδιαφέροντες, και αφού θα μάθαινα να τους εξηγώ θα βοηθούσα μετά την εκάστοτε επιχείρηση να στήσει τη στρατηγική της, ουάου! Οπότε και αποφάσισα όμως για να είμαι καθ’όλα ενημερωμένη να κάνω μεταπτυχιακό πάνω στο Marketing –και όχι μόνο στο Digital Marketing- θα δεις γιατί το τονίζω αυτό παρακάτω..

Εκεί λοιπόν μου έμαθαν τη φιλοσοφία πίσω από την επιστήμη αυτή. Που με μια δική μου ελεύθερη μετάφραση είναι η σωστή ψυχογράφηση του πελάτη και η δημιουργία μιας καλής σχέσης μαζί του ώστε να προωθηθεί σωστά η δουλειά σου. Οπότε όχι, marketing δεν είναι απλά πυρπολώ με διαφημίσεις offline/online, και πανομοιότυπα captions και εικαστικά το κοινό μου μέχρι να αγοράσει. Γιατί εντέλει θα κουραστεί και δεν θα με ξαναπροτιμήσει. Γιατί εντέλει δεν κατάφερα να αναπτύξω μαζί του μια σχέση εμπιστοσύνης, δεν κατάφερα να του περάσω τις αξίες και το όραμα μου, τον έβλεπα απλά σαν ένα πορτοφόλι.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα κακού marketing είναι όλες εκείνες οι επιχειρήσεις που ενώ τόσα χρόνια δεν ήταν καθόλου sustainable, ξαφνικά έγιναν πιο «πράσινες» από ποτέ. Όχι, όταν τα προιόντα σου τα φτιάχνουν παιδιά στην Αφρική, όταν δεν χρησιμοποιείς ανακυκλώσιμα υλικά, όταν δεν σέβεσαι τις μητέρες ή γενικά τις γυναίκες της εταιρίας σου, δεν θα πιστέψει κανείς ότι άλλαξες εν μια νυκτί.

Το marketing θέλει χρόνο και αφοσίωση, πράγμα που το κατάλαβα καλύτερα όταν έπιασα την πρώτη μου δουλειά σε ένα boutique agency, όπως μας αρέσει να το αποκαλούμε με την manager και παλιά μου καθηγήτρια.Εγώ πήγα εκεί έτοιμη να της δείξω πόσο καλή θα είμαι στο να ερμηνεύω νούμερα και εκείνη απλά μου έκοψε τον αέρα και μου είπε ότι εδώ δεν κοιτάμε νούμερα αλλά content και εγώ απόρησα. Απόρησα γιατί παρόλο που πέρασα 2 χρόνια στο μεταπτυχιακό ακόμα δεν είχα καταλάβει ποια είναι η ουσία του marketing. Η ουσία είναι αυτή που θα σου πω παρακάτω και είναι και ο λόγος που αποκαλούμαστε boutique agency. H καθηγήτρια μου λοιπόν οραματίζεται ότι θα κάνουμε ό, τι περνάει από το χέρι μας για να βοηθήσουμε τις πελάτες μας, θα χρησιμοποιήσουμε όλες τις τακτικές marketing που ξέρουμε και δεν θα τους φτιάχνουμε απλά τυποποιημένα πράγματα και έξω από την πόρτα. Ο κάθε πελάτης μας έχει τις δικές του ανάγκες, τη δική του φιλοσοφία και εμείς προσαρμοζόμαστε χωρίς να χάνουμε όμως τον εαυτό μας. Θα τους δημιουργούμε το τέλειο content ώστε να πάρουν το maximum της αλληλεπίδρασης και της εμπιστοσύνης από το κοινό τους. Και σιγά σιγά θα μεγαλώνει κι άλλο το κοινό και θα γίνονται πιο γνωστοί και θα αυξάνονται και οι πωλήσεις και τα νούμερα θα είναι με το μέρος μας.

Τα νούμερα ποτέ δεν λένε ψέματα, αλλά το marketing δεν είναι μόνο άψυχοι δείκτες και ποσοστά, είναι η ψυχολογία πίσω από αυτά και το περιεχόμενο μπροστά από αυτά. Καλό και engaging περιεχόμενο θα σου φέρει και καλά νούμερα. Όλο το παιχνίδι λοιπόν είναι στην ποιότητα του περιεχομένου, εκεί να ξεχωρίσεις τον marketer.

Εγώ προς το παρόν λοιπόν, συνεχίζω στη boutique μας, γκρινιάζοντας βέβαια που η manager μου καθημερινά έρχεται και με μια καινούρια ιδέα για τον κάθε πελάτη αλλά at the end of the day ξέρω πως έχει δίκιο γιατί έτσι θα χτιστεί το σωστό marketing. Και είτε η επιστήμη σου είναι η Φυσική είτε το Marketing κάνε το καλά για να νιώθεις και εσύ καλά 🙂