woman sitting in front of macbook

Διαφημίσεις στο Internet, αυτός ο άγνωστος

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Γι αυτούς που διαβάζουν μόνο την πρώτη πρόταση, να πω: είναι δύσκολη υπόθεση, δεν αρκεί η προωθημένη ανάρτηση (boost post)! Για τους υπόλοιπους, ας συνεχίσω λίγο πιο αναλυτικά:

Η διαφήμιση στο Internet είναι ο εφιάλτης ή η απάντηση στις προσευχές των ανθρώπων του marketing (εξαρτάται από το επίπεδο της γνώσης τους). Τίποτα δεν είναι κρυφό, δεν υπάρχουν δικαιολογίες, όλα μπορούν να μετρηθούν μέχρι το τελευταίο κλικ. Και, κυρίως, έχουμε πια τόσο εξαιρετικές δυνατότητες, που μπορούμε να στοχεύσουμε με ρούχα bebe ζευγάρια που μόλις παντρεύτηκαν, με διαφημίσεις εστιατορίων στο νησί, σε άτομα που σκοπεύουν να βρεθούν εκεί, και άλλα τέτοια καταπληκτικά που επιτρέπουν πια στις επιχειρήσεις να μη δίνουν χρήματα χωρίς αντίκρυσμα.

Διαφημίσεις στο Internet: Facebook και Instagram

Τα βάζουμε μαζί, γιατί τα διαχειριζόμαστε στην ίδια πλατφόρμα, αυτή του Facebook. Η αλήθεια είναι ότι το περιβάλλον του διαχειριστικού είναι περιττά περίπλοκο, αλλά ας πούμε ότι αξίζει τον κόπο, αφού στο τέλος η διαφήμιση εκεί είναι όντως αποτελεσματική- κι αυτό είναι σπάνιο να μπορούμε να το πούμε για διαφημίσεις. Μέσω των διαφημίσεων στο Facebook μπορούμε να:

  • Εντοπίσουμε χρήστες που έχουν συγκεκριμένα ενδιαφέροντα- πχ πεζοπορία
  • Που βρίσκονται ή σκοπεύουν να ταξιδέψουν σε κάποιον προορισμό
  • Που έχουν ήδη μπει στο site μας ή έχουν με κάποιον τρόπο αλληλεπιδράσει με τις αναρτήσεις μας στο Facebook ή/και στο Instagram.
  • Που βρίσκονται σε συγκεκριμένη φάση της ζωής τους, πχ αρραβωνιασμένοι
  • Που εργάζονται σε συγκεκριμένους κλάδους

Και κυρίως σε συνδυασμούς αυτών και πολλών άλλων αντίστοιχων δυνατοτήτων που έχουμε. Για παράδειγμα, εμείς, στην The Brand Love, όταν οργανώσουμε το σεμινάριο marketing για ξενοδοχεία στην Τήνο, θα αναζητήσουμε μέσω διαφήμισης σε Facebook/Instagram, managers ξενοδοχείων που ζουν στην Τήνο. Ή, ένα εστιατόριο μπορεί να στοχεύσει σε αυτούς που βρίσκονται ή πρόκειται να ταξιδέψουν στην Τήνο (πχ ειδικά σε όσους μιλούν αγγλικά). Η στόχευση είναι δυναμική, άρα από τη στιγμή που κάποιος θα δώσει “σήμα” στο Facebook ότι πρόκειται να ταξιδέψει στο νησί, ξεκινά να βλέπει τη διαφήμιση. Επίσης, σημαντικό: για τις διαφημίσεις αυτές δηλώνουμε το budget που έχουμε σκοπό να δαπανήσουμε (όσο θέλουμε, χωρίς περιορισμούς) και η χρέωση γίνεται αφού ολοκληρωθεί η διαφήμιση.

Διαφήμιση στο Internet: Google Ads

Η διαφήμιση στο Google έχει εντελώς διαφορετική λογική, αλλά είναι, ομολογουμένως, πραγματικά αποτελεσματική. Ο στόχος είναι να φανταστούμε τι μπορεί να αναζητήσει ο πιθανός πελάτης μας- ώστε η επιχείρησή μας να εμφανιστεί ως αποτέλεσμα. Αυτό το “τι μπορεί να αναζητήσει” στη γλώσσα των Google Ads ονομάζεται “λέξεις-κλειδιά” (keywords) και, εφόσον έχουμε τον χώρο από την πλατφόρμα να γράψουμε δεκάδες από αυτά, ο εντοπισμός τους είναι ουσιαστικός και κάπως χρονοβόρος. Για να προλάβω σκέψεις τύπου “ας βάλουμε τα πάντα”, διευκρινίζω το εξής: το Google αξιολογεί διαρκώς τις διαφημίσεις μας. Αυτό σημαίνει, στην περίπτωση του σεμιναρίου marketing στην Τήνο που ανέφερα νωρίτερα, ότι αν βάλω keyword “παραλία Πόρτο” (που καμία σχέση δεν έχει με το σεμινάριό μας) είτε η διαφήμιση θα εμφανίζεται αλλά δεν θα κάνει κανείς κλικ, ή, ακόμη χειρότερα, οι χρήστες θα κάνουν κλικ κι αμέσως θα φεύγουν από τη σελίδα μου- και τα δύο σηματοδοτούν για το Google “κακό περιεχόμενο” και άρα η διαφήμισή μου προβάλλεται πιο σπάνια.

Το πιο θετικό των διαφημίσεων στο Google είναι ότι “πιάνουν” τον χρήστη ενόσω αναζητά κάτι, είναι ήδη σε ετοιμότητα γι αυτό που θέλουμε να του προσφέρουμε. Είναι διαφορετικό να διαφημίσουμε μια μονάδα ενοικιαζόμενων σε ένα website στη Γερμανία και διαφορετικό να στοχεύσουμε μέσω Google Ads Γερμανούς που ήδη πληκτρολογούν “ενοικιαζόμενα δωμάτια στην Τήνο”. Προφανώς η δεύτερη περίπτωση θα μας φέρει πιο ουσιαστικά αποτελέσματα.

Αν και το κόστος των διαφημίσεων στο Google προσδιορίζεται με ένα τρόπο πλειστηριασμού, λίγο περίπλοκο, η ουσία είναι ότι ορίζουμε εμείς το ποσό που θέλουμε να δαπανήσουμε κάθε μέρα. Μια από τις βασικές διαφορές με τη διαφήμιση στο Facebook είναι ότι εδώ πληρώνουμε εκ των προτέρων. Εννοείται ότι το Google μας διασφαλίζει με πολλαπλούς τρόπους- και κυρίως με λεπτομερείς αναφορές- πού ξοδεύτηκαν τα χρήματά μας, αλλά χωρίς κατάθεση εκ των προτέρων η καμπάνια δεν ξεκινάει.

Στο σημείο αυτό, να καταθέσω μια προσωπική θέση, από την εμπειρία μου και στις δύο πλατφόρμες: για μικρά budgets τα social media είναι πολύ αποτελεσματικά- ακόμη και με ένα ευρώ την ημέρα μπορούμε να δούμε διαφορά. Για πιο μαζικά αποτελέσματα- αλλά και μεγαλύτερα budgets- τα Google Ads είναι ιδανικά. Επομένως εδώ έγκειται στον επιχειρηματία να ζυγίσει το budget που μπορεί να διαθέσει και τα (ρεαλιστικά) αποτελέσματα που προσδοκά από τη διαφήμιση στο Internet και να αποφασίσει αναλόγως. Και κυρίως, να βρει τον κατάλληλο συνεργάτη που θα “στήσει” τις διαφημίσεις, ώστε να μην πάει ούτε μισό ευρώ χαμένο!