Ο καλύτερος τρόπος να καταλάβετε ποιος γνωρίζει από online marketing και ποιος όχι είναι να κάνετε αυτή την ερώτηση: ποια είναι η κατάλληλη συχνότητα posting στα social media? Πολλοί, ορμώμενοι από τα παραδοσιακά μέσα και με πνεύμα ευγένειας και διακριτικότητας, θα σας πουν “όχι πολύ συχνά, για να μην ενοχλούμε τον κόσμο μας”, άλλοι θα σας πουν “όποτε έχουμε κάτι να πούμε”, άλλοι “2-3 φορές την εβδομάδα”. Στα καλά νέα, όλες οι παραπάνω απαντήσεις είναι λογικές, σε κάποιο επίπεδο. Στα κακά νέα, είναι όλες λάθος.
Η διαχείριση των social media είναι περίπλοκη και απαιτεί συγκεκριμένη κατάρτιση γιατί το Facebook και τα λοιπά social media ενδιαφέρονται για τους χρήστες πολύ περισσότερο απ’ ότι για τις επιχειρήσεις. Με απανωτές αλλαγές στους αλγόρυθμους βάση των οποίων επιλέγουν τι θα εμφανιστεί στο timeline κάθε χρήστη, αναζητούν όλο και περισσότερα στοιχεία για να βεβαιωθούν ότι όλοι βλέπουν πράγματα που θέλουν και που τους ενδιαφέρουν, κι αυτά μόνο. Γι αυτό, για παράδειγμα το Facebook, εδώ και μερικούς μήνες δίνει προτεραιότητα στα posts των φίλων, υποβαθμίζοντας τα posts από σελίδες (pages). Αυτό που έχει γίνει τελικά, είναι κάθε φορά που δημοσιεύει ένα post μια σελίδα, αυτό να εμφανίζεται στο 1%-3% όσων έχουν κάνει like- άρα αν έχετε 1000 Likes, θα το δουν 10 με 30 άτομα οργανικά (δηλαδή χωρίς να πληρώσετε).
“Ε, ας πληρώσουμε τότε”, θα πουν οι πιο γενναιόδωροι, κι απ’ ότι βλέπουμε στην αγορά, θα το πράξουν κιόλας. Το οποίο είναι σαν απόφαση αποδεκτή, όσο θα ήταν να παίξετε στην τηλεόραση μια διαφήμιση μόνο με ήχο: πάλι θα γινότανε κάπως η δουλειά σας, αλλά δε θα είχατε αξιοποιήσει επαρκώς το μέσο. Τα social media στοχεύουν να δημιουργήσουν σχέσεις μεταξύ πελατών και brands, ώστε να αναπτυχθεί σε συναισθηματικό επίπεδο η οικειότητα που οδηγεί στο τέλος στην επιλογή- (κάντε κλικ για περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με το social media marketing). Προφανώς οι σχέσεις αυτές δε μπορούν να αναπτυχθούν με την επιβολή και το “βομβαρδισμό”, ακόμη κι αν πάρουμε το like, χάσαμε την ουσία και άρα το αποτέλεσμα. Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε κατά της διαφήμισης στα social media, αλίμονο. Όμως, υποστηρίζουμε με έμφαση ότι στρατηγικές social media marketing που βασίζονται στην προώθηση της πλειοψηφίας των posts και όχι στην ποιότητα του περιεχομένου είναι εκτός θέματος.
Η κατάλληλη συχνότητα posting στα social media
Για να πετύχουμε την οργανική απήχηση, δυο πράγματα πρέπει να κάνουμε: να ποστάρουμε καλό περιεχόμενο και συστηματικά . Το καλό περιεχόμενο είναι αυτό που θα τραβήξει την προσοχή , θα κερδίσει το like του και θα δώσει στο page μας μια θέση στο αυριανό timeline του χρήστη που έδωσε σήμα ότι του αρέσουν αυτά που λέμε. Η σελίδα μας όμως, αύριο θα πρέπει να έχει κάτι νέο να πει, το οποίο θα δει και πάλι ένα τυχαίο (διαφορετικό) 1%-3% των likes μας συν αυτοί που μας υποστήριξαν χτες. Κι αν αύριο κάνουμε πάλι το ίδιο και την άλλη μέρα πάλι και ούτω καθεξής, θα βρεθούμε να έχουμε χτίσει μια μεγάλη βάση ακόλουθων που πραγματικά ενδιαφέρονται για τη σελίδα μας κι αυτά που λέμε κι άρα και για το brand μας- και αυτή είναι η ουσία του social media marketing γιατί αυτή η σχέση μεταφράζεται σε καταναλωτική συμπεριφορά*.
Το infographic που πρόκειται να δημοσιευτεί στο βιβλίο μας που κυκλοφορεί το Νοέμβριο “Encouraging participatory consumerism through online marketing” συγκεντρώνει συνοπτικά τα κυριότερα μέσα και την βέλτιστη συχνότητα δημοσιεύσεων. Όπως μπορείτε να δείτε, τίποτα δεν είναι συμβατό με τη λογική “δε ποστάρω συχνά για να μην ενοχλήσω”, αφού οι ακόλουθοι δε βλέπουν τα posts σας εξορισμού. Από την άλλη, μια προσέγγιση που θα έλεγε “ε, τότε ας ποστάρω συνέχεια για να τους πιάσω όλους” θα φέρει αντίστροφα αποτελέσματα, γιατί σύντομα θα ενοχλήσει και θα αποξενώσει αυτούς που με τη συμπεριφορά τους σας έδωσαν πρόσβαση στον “τοίχο” τους. Η γραμμή είναι λεπτή, όμως είναι ορατή και ξεκάθαρη. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εμπιστευτείτε τα συμπεράσματα των ερευνών και των μελετών και να επιλέξετε συνεργάτες που θα αναλάβουν το social media marketing της εταιρείας σας, οι οποίοι αποδεδειγμένα ξέρουν πώς γίνεται.
*έρευνα το Google (2014) απέδειξε ότι οι καταναλωτές που αλληλεπιδρούν καθημερινά με ένα brand στα social media έχουν διπλάσιες πιθανότητες να αγοράσουν το brand από αυτούς που αλληλεπιδρούν μια φορά το μήνα.
Δημοσιεύτηκε στο www.epixeiro.gr