Αν καθήσουμε να μετρήσουμε τον χρόνο* που έχουμε αφιερώσει στο να δημιουργούμε και να βλέπουμε βιντεάκια στο Tik Tok πιθανότατα ξαναζούσαμε μια ολόκληρη ζωή! Από τότε που μπήκε στη ζωή μας, ειδικότερα οι νέες γενιές (βλέπε generations y + z), τείνουν να το χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο και να το εδραιώνουν ως ένα από τα social media apps με τη μεγαλύτερη χρήση. Τη χρόνια που διανύουμε, ήδη είναι το πιο αγαπητό app, ενώ το 2019 ήταν το δεύτερο πιο πολυκατεβασμένο app (εκτός των games), πίσω από το Facebook!
Παρ’ όλο το hype που έχει δημιουργηθεί για αυτό την εφαρμογή, δε λείπουν οι αρνητικές κριτικές, οι προβληματισμοί περί ιδιωτικότητας, ακόμα και τα bans από διάφορα μέρη του κόσμου, όπως η Ινδία. Προσπαθώντας να είμαστε αντικειμενικοί, θα παρουσιάσουμε εν συντομία κάποια θετικά και αρνητικά του, κυρίως για τις νεαρές ηλικίες. Όπως και με όλα τα social media apps, κανείς μας δεν πρέπει να κάνει αλόγιστη χρήση αλλά και να εκτίθεται κατά κόρον σε αυτά, scrollάρουμε πάντα με σύνεση και σκέψη!
Πρώτα απ’όλα δεν αμφισβητεί κανείς ότι είναι διασκεδαστικό! Ναι, όλοι έχουμε μπει σε πειρασμό να δοκιμάσουμε μια χορογραφία, ένα καραόκε, μία αστεία μίμηση είτε με επιτυχία είτε με αποτυχία.. Το σημαντικό όμως είναι, ότι έχουμε γελάσει και ψυχαγωγηθεί έστω και για λίγο!
Από τη στιγμή που θεωρείται μέσο κοινωνικής δικτύωσης, σαφέστατα μπορείς να αποκτήσεις καινούριους διαδικτυακούς «φίλους». Άπό όλον τον κόσμο μάλιστα. Αν κάποιος είναι κλειστός και ντροπαλός το Tik Tok τον βοηθά να ανοιχτεί, να προβληθεί και ταυτόχρονα να δημιουργήσει περιεχόμενο.
Άρα ναι, η εφαρμογή αυτή βγάζει προς τα έξω και τον καλλιτεχνικό-δημιουργικό εαυτό σου, βγάζει όμως και αρνητικές κριτικές, προβλήματα ιδιωτικότητας και κόσμο που δεν θέλει πάντα το καλό σου.
Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις εφήβων που είχαν κακή κατάληξη, ύστερα από άσχημες κριτικές που δέχτηκαν στο συγκεκριμένο μέσο. Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι το ίδιο στομάχι αλλά ταυτόχρονα κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας κρίνει με άσχημο και προσβλητικό τρόπο. Αυτό, δυστυχώς συμβαίνει σε όλα τα social media γ’αυτό και επισημαίνουμε ξανά πως η δημοσίευση περιεχομένου οφείλει να γίνεται με σύνεση.
Ακριβώς επειδή το Tik Tok έχει σαν κοινό στόχευσης πιο νεαρές ηλικίες, εκεί είναι που καραδοκούν οι θηρευτές τα υποψήφια θύματά τους. Παρ’όλες τις προσπάθειες που γίνονται από μεριάς της εφαρμογής, πάντα θα υπάρχουν θηρευτές και γ’αυτό εφιστούμε τη προσοχή στις νεαρότερες ηλικιές για σωστή χρήση και έκθεση.
Συνοψίζοντας λοιπόν, το Τik Tok είναι απολαυστικό, ψυχαγωγικό και δημιουργικό αλλά ταυτόχρονα μπορεί να βλάψει την αυτοεκτίμηση, να προσβάλλει την προσωπικότητα και να εισβάλλει στη προσωπική ζωή σου περισσότερο απ’όσο θα έπρεπε. Εμείς προτρέπουμε κανένας γενικά να μην χρησιμοποιεί εφαρμογές λόγω κοινωνικής πίεσης, επειδή δηλαδή το κάνουν οι άλλοι, αν δεν τους αντιπροσωπεύει και αν δεν τους ενδιαφέρει το περιεχόμενο. Το σύνδρομο FOMO (fear of missing out) είναι υπαρκτό, αντιπροσωπεύει τον φόβο του να μην συμμετέχεις κάπου που συμμετέχουν όλοι, και είναι η μάστιγα της τωρινής γενιάς.
Πώς μπορεί τώρα το TikTok να βοηθήσει τα brands να ανανεωθούν και να εξελιχθούν;
Αν το brand σου έχει σαν κοινό στόχευσης τα νεανικά κοινά (βλέπε generations y + z) τότε θα όφειλες να βρίσκεσαι και εσύ στο TikTok. Η αλληλεπίδραση που μπορείς να πάρεις από αυτό το μέσο είναι μεγάλη και ταυτόχρονα διασκεδαστική. Το μέσο εξελίσσεται πέρα από μια πλατφόρμα μοιράσματος βίντεο με τους φίλους μας, σε μέσο προβολής διαφήμισης και παράδεισου για τα brands και τους marketers. Όλοι βρίσκονται εκεί, από influencers, brands, πολιτικούς, celebrities μέχρι την Μαρία στον από πάνω όροφο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχημένου brand που βρίσκεται στο μέσο, αυτό της Nike. Aν προσπαθήσεις να μπεις στον λογαριασμό της, θα τον βρεις κλειστό και θα πρέπει να ζητήσεις πρόσβαση. Αν όμως ψάξεις στο feed το hashtag #nike, ξεδιπλώνεται κάτι μαγικό! Αμέτρητοι users έχουν χρησιμοποιήσει στα βίντεο τους το hashtag ενόσω αγοράζουν προιόντα Nike, τα φοράνε και κυκλοφορούν έξω, τα ζωγραφίζουν, τα φωτογραφίζουν, χορεύουν με αυτά και ό,τι άλλο μπορείς να φανταστείς! Σαν να λέμε User Generated Content και Co-creation μαζί.
Για να μπορέσει να επιβιώσει ένα brand και σε αυτό το μέσο, το βασικό που πρέπει να έχει είναι: αυθεντικό και δημιουργικό περιεχόμενο. Οπότε ναι, πάρε ιδέες από άλλα brands αλλά προσπάθησε να τις προσαρμόσεις στο ύφος του δικού σου brand, για να καταφέρεις να προσελκύσεις το σωστό κοινό το οποίο μετέπειτα πρέπει να κρατήσεις πιστό, ποστάροντας συχνά και δημιουργικά! Το TikTok δίνει αμέτρητες ιδέες για τη δημιουργία βίντεο από hashtags, μουσικά εφέ, αυτοκόλλητα, χρήση links, διαφημίσεις και πολλά άλλα. Ψάξου και προσαρμόσου. Και όταν είσαι έτοιμος πόσταρε τακτικά υλικό με στόχο πάντα την ευαισθητοποίηση ως προς το brand σου. Μπορεί ακόμα ο αλγόριθμος του μέσου να μην έχει γίνει 100% κατανοητός αλλά έρευνες δείχνουν ότι τα βίντεο του γίνονται πιο γρήγορα viral από αυτά των υπολοίπων διαδικτυακών μέσων.
Οπότε αποκωδικοποίησε σωστά πως μπορεί να σε βοηθήσει το μέσο αυτό, στόχευσε στο σωστό κοινό, και προσπάθησε να περάσεις σωστά την ταυτότητα του brand σου.
Από τη Βένια Σπέντζα.
*Το άρθρο αυτό έχει γραφτεί από τη Βένια Σπέντζα, Digital Marketing Manager της The Brand Love και χαρακτηριστική Gen Y. Για τους μεγαλύτερους, #okBoomer, μπορεί ο χρόνος που περνάμε στο Tik Tok να είναι λιγότερος, αλλά, η σημασία του μέσου παραμένει υψηλή, μην αφήνοντάς μας περιθώρια να πούμε “Οκ, εγώ δεν ασχολούμαι”….
Photo by Hello I’m Nik 🍔 on Unsplash